Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (în continuare FLLS), fondată la 1 septembrie 1948, a parcurs o perioadă de afirmare remarcabilă, a evoluând atât din punct de vedere al funcționalității și structurii, cât și din punct de vedere al calității procesului intructiv-educativ.

 

FLLS promovează programe de studii de calitate,  care oferă studenților numeroase oportunități de formare profesională. Până în prezent a fost asigurată instruirea a peste 1500 de absolvenți, care activează cu succes în calitate de profesori în învățământul preuniversitar, cadre didactice în învățământul preuniversitar, cadre didactice în învățământul universitar, funcționari publici în managementul educațional şi în cel economic, translatori, coordonatori de proiecte internaționale etc.

 

Întreaga structură curriculară a ofertei educaționale este orientată spre cerințele pieței muncii din Republica Moldova și de peste hotare, de aceea în cadrul FLLS îşi fac studiile și studenți străini din Ucraina, Turcia, Rusia etc. Acest fapt îi conferă facultății  deschidere în desfășurarea unei activități prolifice de colaborare internațională.

 

Cadrele didactice și studenții sunt parteneri în proiecte sociale, de cercetare, culturale, prin care au acces la dezvoltarea nivelului de conștientizare a sinelui și consțientizare socială, devenind capabili de a stabili relații interpersonale și interculturale eficiente în contextul dinamic și concurențial contemporan.

 

FLLS dispune de o infrastructură modernă, cu mai multe centre specializate, în conformitate cu interesele studenților și profesorilor:  DAAD (Serviciul German de schimb Academic), OeAD (Agenția Austriacă de Cooperare Internațională în Educație și Cercetare), Centrul American (Centrul de resurse pentru profesori de limba engleză și studenți), CICF (Centrul de informare şi cercetare francofon), CCI (Centrul de cultură italiană).

 

Oferta educațională:

 

Programe de studii ciclul I, licență, învățământ cu frecvență

  1. Limba engleză (180 credite) – USATÎI Larisa, conf. univ.
  2. Limba engleză și italiană (240 credite) – BUREA Svetlana, dr., conf. univ.
  3. Limba engleză și franceză (240 credite) – HERȚA Lilia, dr., conf. univ.
  4. Limba engleză și germană (240 credite) – GOLUBOVSCHI Oxana, dr. conf. univ.
  5. Limba franceză și engleză (240 credite) – SAVA Anastasia, drd, asist. univ.
  6. Limba franceză și italiană (240 credite) – SAVA Anastasia, drd. asist.univ.
  7. Limba Italiană și Engleză (240 credite) – CULEA Uliana, dr. conf. univ.
  8. Limba germană și engleză (240 credite)CHISELIOV Victor, dr. conf. univ.

 

Program de studii ciclul II, master, învățământ cu frecvență

  1. Didactica limbii franceze și strategii de comunicare (90 credite)- AVORNICESĂ Natalia. dr.conf.univ
  2. Limba și cultura franceză (90 credite) – GUZUN Maria. asist.univ.
  3. Didactica limbii engleze și strategii de comunicare (90 credite) – LAȘCU Tatiana, dr., lector univ.
  4. Didactica limbii engleze și strategii de comunicare (120 credite) – LAȘCU Tatiana, dr., lector univ.
  5. Didactica limbii germane și strategii de comunicare (90 credite) – CHISELIOV Victor, dr. conf. univ.
  6. Limba și cultura engleză (90 credite) –  GOLUBOVSCHI Oxana, dr., conf. univ., dr., conf. univ.
  7. Didactica Disciplinelor nonlingvistice în limba engleză, franceză, română (120 credite)SAVA Anastasia, dr., asist. univ.

Catedre

Catedra Filologie Romanică și Germanică este o structură didactico-științifică unitară, aptă să genereze și să promoveze direcții strategice pentru învățământul național, să identifice și să aplice cele mai noi forme de instruire și educație științifică atât la ciclul I, Licență, cât și la ciclul II, Masterat. Spațiul educațional corespunde necesităților de învățare multilingvă și de formare interculturală complexă în domeniul de profil, cu săli dotate în spiritul limbii și culturii studiate și cu laboratoare performante pentru cursurile specializate. Catedra asigură predarea limbilor franceză, italiană și germană.

În cadrul catedrei activează 18 profesori titulari de curs: doctori în științe pedagogice, filologie, științe ale educației, conferențiari universitari și lectori care asigură predarea cursurilor pentru cele 4 programe de studii: ciclul I Licență și 3 programe de studii ciclul II Master. Programele de studii corespund cerințelor actuale ale pieții muncii și sunt în corespundere cu domeniile de formare profesională.

Standardul de calitate, modernizarea și inovația procesului de predare-învățare-evaluare a limbilor străine,  este primordial pentru catedră și, în acest sens, efortul cadrelor didactice este centrat pe crearea și susținerea permanentă a relațiilor de cooperare cu facultățile și universitățile  de profil din Franța, Italia, Germania, Austria, etc.

Colaborarea catedrei cu Agenția Universitară a Francofoniei, Alianța Franceză din Chișinău, Serviciul  German de Schimb Academic DAAD, Serviciul Austriac de Schimb Academic (OeAD), Ambasadele Franței, Italiei, Germaniei și Austriei în Republica Moldova, s-a fortificat prin apariția Centrului de Resurse Universitare Francofone, Centrului de Angajabilitate Francofon, Centrului de Cultură Italian, Reprezentanţa  DAAD în Republica Moldova ce se află în incinta Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” cât și încadrarea lectorilor străini nativi francezi (Martin Desabres, 2024-2025), italieni (Lorella Francarli, 2021-2026), germani (Josef Sallanz, 2024-2026) în procesul de studii. Astfel, profesorii și studenții  beneficiază de numeroase ateliere de formare, mese rotunde, întâlniri, cluburi de discuții, mobilități  și stagii peste hotare.

Catedra Filologie Romanică și Germanică este implicată și în organizarea Conferinței științifice anuale naționale cu participare internațională a profesorilor în cadrul căreia sunt tratate probleme de glotodidactică, lingvistică, tehnologii informaționale de comunicare, traducere și interpretare în scopul implimentării unei viziuni științifice în procesul de studii, organizează de asemenea o varietate de activităţi extracurriculare, precum conferinţe ştiinţifice studenţeşti, călătorii de studii în Franța, Italia, Germania și Austria.

Dacă doriţi să fiţi un adevărat profesionist al Limbilor franceză, italiană și germană, veniţi la UPSC, veniţi la Facultatea Limbi și Literauri Străine!

 

Membrii Comitetului de Asigurare a Calității ai Catedrei Filologie Romanică și Germanică:

  1. Sava Anastasia, șef catedră
  2. Bulat-Guzun Ana, dr. conf. (președinte)
  3. Guzun Maria, asistent univ.
  4. Culea Uliana, dr.conf.univ.
  5. Lupașcu Lilia, asistent univ.
  6. Morari Cristina. Masteranda, anul I, program de studii Limba și cultura franceză

Membrii Consiliul profesoral ai Catedrei Filologie Romanică și Germanică

  1. Solcan Angela decan FLLS
  2. Bolduma Veronica, prodecan FLLS
  3. Sava Anastasia, șef catedră
  4. Culea Uliana, dr.conf.univ.
  5. Chiseliov Victor, dr.conf.univ.
  6. Bulat-Guzun Ana, dr. conf.
  7. Guzun Maria, asistent univ.
  8. Lupașcu Lilia, asistent univ.
  9. Morari Cristina. Masteranda, anul I, program de studii Limba și cultura franceză

 

Lectori străini ce asigură predarea limbilor franceză, italiană, germană

 

Martin DESABRES, Agence Universitaire de la Francophonie, Le Projet „Développement des sciences en français en République de Moldova”

Josef SALLANZ Dozent für die Förderung, das Lernen und die Kenntnis der deutschen Sprache und Kultur im Rahmen des DAAD-Projekts Deutscher Austauschdienst

 

Lorella FRANCARLI, Lettore Universitario, Trieste, Italia, per la promozione l’apprendimento e la conoscenza della lingua e della cultura italiana nell’ambito del progetto Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale

 

Oferta educațională:

Ciclul I, licență, învățământ cu frecvență

  1. Limba Franceză și Engleză  (240 credite) -SAVA Anastasia, drd, asist. univ.
  2. Limba Franceză și Italiană(240 credite) – SAVA Anastasia, drd., asist.univ.
  3. Limba germană și engleză(240 credite) –CHISELIOV Victor, dr.  conf. univ.

Ciclul II, master, învățământ cu frecvență

  1. Limba și cultura franceză (90 credite) – GUZUN Maria. asist.univ.
  2. Didactica limbii franceze și strategii de comunicare  (90 credite)- AVORNICESĂ Natalia. conf.univ
  3. Didactica limbii germane și strategii de comunicare (90 credite) – CHISELIOV Victor, dr. conf. univ.
  4. Didactica Disciplinelor nonlingvistice în limba engleză, franceză, română (120 credite) SAVA Anastasia, dr., asist. univ.

 

 

Catedra de Filologie Engleză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UPSC dispune de un colectiv format din peste 22 de titulari – doctori în științe (pedagogie, filologie, metodică, științe ale educației etc.), conferențiari universitari și lectori – care asigură fundamentul științifico – metodologic pentru patru programe de studiu la ciclul Licență și două programe la ciclul Master.

Aceste programe au fost concepute pentru a răspunde atât direcțiilor majore de specializare și domeniilor de formare specifice, cât și cerințelor actuale de dezvoltare profesională a beneficiarilor, reflectând totodată solicitările dinamice ale pieței muncii.

Colaborarea catedrei cu Ambasada SUA în Republica Moldova s-a concretizat în înființarea Centrului American, un nucleu dedicat oferirii suportului metodologic, științific și didactic, nu doar membrilor catedrei și studenților universității, ci și tuturor cadrelor didactice implicate în predarea limbii engleze. Prin intermediul acestui centru, se organizează diverse activități, precum workshopuri, sesiuni de formare, seminare, întâlniri cu bursieri Fulbright, cluburi de conversație în limba engleză și alte evenimente menite să sprijine procesul educațional.

Catedra de Filologie Engleză continuă tradiția organizării conferinței internaționale anuale, un eveniment de referință în domeniu. Tematicile abordate includ didactica, glotodidactica, traducerea și interpretarea, contribuind la profesionalizarea cadrelor didactice și facilitând schimbul de experiențe. Aceste discuții au drept scop integrarea în procesul educațional a unor abordări profesioniste, precum și valorificarea cunoștințelor vaste și transdisciplinare, în vederea îmbunătățirii calității actului educațional.

Oferta educațională:

Program de studii ciclul I, licență, învățământ cu frecvență:

  • Limbi moderne (limba engleză) – USATÎI Larisa, dr., conf. univ.
  • Limba engleză și italiană – BUREA Svetlana, dr., conf. univ.
  • Limba engleză și franceză – HERȚA Lilia, dr., conf. univ.
  • Limba engleză și germană – GOLUBOVSCHI Oxana, dr., conf. univ.

Program de studii ciclul II, master, învățământ cu frecvență la zi:

  • Didactica limbii engleze și strategii de comunicare – LAȘCU Tatiana, dr., lector univ.
  • Limba și cultura engleză – GOLUBOVSCHI Oxana,

Comitetului de asigurare a calității:

Președinte:

  • Lașcu Tatiana, dr., lector univ.

Membrii:

GOLUBOVSCHI Oxana

Membru, dr., conf. univ.

BUDNIC Ana

Membru, dr., conf. univ.

USATÎI Larisa

Membru, dr., conf. univ.

BURDUJAN Radu

Membru, dr., conf. univ.

CONSTANTINOV LILIA

Membru, drd., asistent univ.

TATARU Nina

Membru, asistent univ.

SAGOIAN Eraneak

Membru, dr., conf. univ.

NAZARU Cristina

Membru, drd., asistent univ.

GAVRILIȚĂ Diana

Membru, angajator, șef al Comisiei metodice de limbi moderne, LT ”Spiru Haret”

TÎRSÂNĂ Daniela

Membru, angajator, consultant principal, Direcția politici în învățământul general, MEC

CERNIT Antoneta

Membru, student, ciclul II, anul I, grupa Didactica limbii engleze și strategii de comunicare

BUMBU Ina

Membru, student, ciclul I, anul II, grupa Engleza Franceza

  •  

Membrii Catedrei de filologie engleză din cadrul Consiliul profesoral a Facultății de Limbi și Literaturi Străine:

GOLUBOVSCHI Oxana

Membru, dr., conf. univ.

 LAȘCU Tatiana

Membru, dr., conf. univ.

BUDNIC Ana

Membru, dr., conf. univ.

USATÎI Larisa

Membru, dr., conf. univ.

BUREA Svetlana

Membru, dr., conf. univ.

HERȚA Lilia

Membru, dr., conf. univ.

BURDUJAN Radu

Membru, dr., conf. univ.

CONSTANTINOV Lilia

Membru, drd., asistent univ.

MARDARI Alina

Membru, drd., asistent univ.

SAGOIAN Eraneak

Membru, dr., conf. univ.

NAZARU Cristina

Membru, drd., asistent univ.

 

Lectori Străini ce asigură predarea limbii engleze

 

Claire MANNING, MA, Moldova English Language Fellow, SPU “Ion Creangă” 2024 – 2025.

Cadre didactice

 

  • Golubovschi Oxana,dr. conf. univ.
  • Lașcu Tatiana, dr. conf. univ.
  • Budnic Ana, conf. univ.
  • Grecu Jana, dr., conf. univ.
  • Gogu Tamara, dr., conf. univ.
  • Șchiopu Lucia, dr., conf. univ.
  • Sagoian Eraneac, dr., conf. univ.
  • Burea Svetlana, dr., conf. univ.
  • Burdujan Radu, dr., conf. univ.
  • Herța Lilia, dr., conf. univ.
  • Usatîi Larisa, dr., conf. univ.
  • Yavuz Tatiana,dr., lector univ.
  • Petriciuc Lilia, dr., lector univ.
  • Arpentii Tatiana, asistent univ.
  • Constantinov Lilia, asistent univ.
  • Tataru Nina, asistent univ.
  • Pleșcenco Galina, asistent univ.
  • Bucuci Olesea, asistent univ.
  • Nazaru Cristina, asistent univ.
  • Mardari Alina, asistent univ.
  • Caracaș Olimpiada, asistent univ.
  • Baltag Veronica, asistent univ.
  • Gangan Olesea, asistent univ.
  • Covaliov Olga, asistent univ.
  • Cravcenco Tatiana, asistent univ.

Descriere succintă a Catedrei de filologie engleză – PDF

Conducere

Decan


doctor, conferenţiar universitar (CV)

e-mail: solcan.angela@upsc.md,
telefon: (+373) 68 684 353

Prodecan

asistent universitar

e-mail: bolduma.veronica@upsc.md,
telefon: (+373) 69 096 466

Catedre

Filologie Romanică și Germanică

Șef catedră

asistent universitar

e-mail: sava.anastasia@upsc.md,
telefon: (+373) 79 585 168

  • Solcan Angela, dr., conf. univ.(decan)
    Bolduma Veronica, asist. univ. (prodecan)
  • Sava Anastasia, asist. univ (șef catedră)
  • Avornicesă Natalia, dr., conf. univ.
  • Culea Uliana, dr., conf. univ.
  • Tiosa Iuliana,  dr., conf. univ.
  • Chiseliov Victor, dr., conf. univ.
  • Lipceanu Ala, dr., conf. univ.
  • Dodu-Savca Carolina, dr., conf. univ.
  • Melniciuc Radu dr., lector. univ.
  • Bulat-Guzun Ana  dr., lector. univ.
  • Celpan-Patic Natalia, asist. univ.
  • Guzun Maria, asist. univ.
  • Donoagă Diana, asist. univ.
  • Copacinschi Angela, asist. univ.
  • Zdraguș Vera, asist. univ.
  • Lupașcu Lilia, asist. univ.
  • Salanz Josef
  • Chira Oxana
  • Kononova Tatiana

Filologie Engleză

Șef catedră

dr., conf. univ.

e-mail: golubovschi.oxana@upsc.md,
telefon:

  • Golubovschi Oxana,, conf. univ.
  • Budnic Ana,, conf. univ.
  • Babîră Eugenia,, conf. univ.
  • Grecu Jana, dr., conf. univ.
  • Gogu Tamara, dr., conf. univ.
  • Șchiopu Lucia, dr., conf. univ.
  • Sagoian Eraneac, dr., conf. univ.
  • Burea Svetlana, dr., conf. univ.
  • Burdujan Radu, dr., conf. univ.
  • Herța Lilia, dr., conf. univ.
  • Usatîi Larisa, dr., conf. univ.
  • Yavuz Tatiana,dr., lector univ.
  • Petriciuc Lilia, dr., lector univ.
  • Tataru Nina, asistent univ.
  • Pleșcenco Galina, asistent univ.
  • Bucuci Olesea, asistent univ.
  • Nazaru Cristina, asistent univ.
  • Mardari Alina, asistent univ.
  • Caracaș Olimpiada, asistent univ.
  • Rotaru Elena, asistent univ.
  • Baltag Veronica, asistent univ.
  • Gangan Olesea, asistent univ.
  • Covaliov Olga, asistent univ.
  • Cravcenco Tatiana, asistent univ.
  • Ciorbă Tatiana, dr., asistent univ.
  • Arpentii Tatiana, asistent univ.
  • Constantinov Lilia, asistent univ.
  • Lașcu Tatiana, dr., conf. univ.