Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creangă” din Chișinău i-a decernat profesorului Nicolae Mătcaș medalia”Ion Creangă”și diploma Professor emeritus

Evenimentul a fost organizat online de către Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care a lansat luni, 28 decembrie 2020, volumul Nicolae Mătcaș: risipă și măsură : biobibliografie – un omagiu adus profesorului, scriitorului, ex-ministrului, care în 27 aprilie 2020 a împlinit nobila vârstă de 80 de ani.

Conferința s-a desfășurat pe platforma ZOOM, cu prezenţa a 71 de participanţi, avându-l în calitate de invitat de onoare pe dl prof. Nicolae Mătcaș (București), protagonistul cărții.

Dna dr. Mariana Harjevschi, director al BM „B.P. Hasdeu”, responsabil de ediție, moderatoarea întrunirii online, a remarcat nevoia de modele de demnitate şi verticalitate, printre acestea numărându-se şi dl profesor, un pedagog de excepție, om de stat, scriitor, publicist, apărător consecvent al limbii române din Basarabia.

Prezentă la eveniment Dna Natalia Grâu, Secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a venit cu un cuvânt de felicitare pentru întreaga echipă de la Biblioteca Municipală şi cu un elogiu adresat dlui Nicolae Mătcaș, ex-ministrul Învăţământului şi Ştiinţei (1990-1994).

Dna dr. hab. Elena Ungureanu, co-autor-alcătuitor al volumului și organizator al lansării, a menționat că se lansează nu o carte simplă, ci un produs 4 în 1: versiune tipărită (carte); versiune electronică (postată pe platforma zenodo.org, iar ulterior va fi postată în repozitoriul instituțional al BM), fiecare exemplar din cele 100 este însoțit de un DVD pe care sunt înregistrate 25 de documente audio-video (emisiuni radiofonice, discursuri în parlament, discursuri omagiale etc.), versiune electronică a DVD-ului postată pe aceeași platformă.

În semn de recunoștință și gratitudine pentru activitatea prodigioasă, Ludmila Armașu-Canțâr, prorector al Universității de Stat„Ion Creangă” din Chișinău, a venit cu un mesaj de felicitare din partea colectivului și a dnei Alexandra Barbăneagră, rector al UPSC, menționând între altele: ”Calitatea cunoașterii transmise depinde în mare măsură de modul în care profesorul o prezintă. Discipolii rețin nu atât ceea ce predă profesorul, cât mai ales modul cum o face, cum se raportează la o idee, cum simte, cum este el însuși. Or, educația se face prin modele de caractere umane. În acest sens, dvs.,dle Nicolae Mătcaș, sunteți etalonul spre care am tins: un model de verticalitate și aristocratism academic, de cumsecădenie și patriotism veritabil, pe care l-am admirat noi, discipolii și colegii dvs. În orice ipostază v-am cunoscut, ne-ați trezit doar sentimente de respect și admirație, fiind mândri că sunteți profesorul nostru drag. Din păcate însă la noi talentul, Omul de calitate nu se iartă… Nu v-ați victimizat, v-ați dus cu demnitate crucea, rămânând neschimbat, de o cumsecădenie rară, un model demn de urmat pentru generațiile tinere.”

În semn de recunoștință pentru înaltul profesionalism, dedicație și gratitudine, Universitatea Pedagogică de Stat”Ion Creangă”din Chișinău(ajunsă și ea la 80 de ani în 2020) i-a decernat medalia”Ion Creangă”și diploma Professor emeritus profesorului Nicolae Mătcaș, care a activat în perioada 1967-1990 la universitate în calitate de asistent, lector superior, decan, șef catedră, între 1990-1994 fiind ministru al Învățământului și Științei.

Cu mesaje cordiale au venit profesori universitari și din învățământul preuniversitar, foști discipoli și colegi de breaslă ai distinsului profesor, jurnaliști, pictori, poeți, cântăreți, care au vorbit despre meritele incontestabile ale profesorului Nicolae Mătcaș și despre frumoasa lansare a acestui volum de excepție, care merită toată aprecierea publicului larg.

Copleșit de emoții, omagiatul și protagonistul cărții Nicolae Mătcaș a mulțumit participanților la eveniment. Mândru de prestanța discipolilor Domniei sale, i-a îmbrățișat virtual și le-a urat noi realizări și Sărbători binecuvântate.

Loading