Se anunță susținerea tezei de doctor în psihologie

Vineri, 11.11.2022, ora 12:00, va avea loc sustinerea tezei de doctorat cu tema Diminuarea stresului perceput în pregătirea competițională a sportivilor adolescenți prin tehnici de relaxare, specialitatea 511.02. Psihologia dezvoltării și psihologia educațională, autor Nicolescu Alexandra-Cristina, conducător științific dr. habilitat, conf. univ. Glavan Aurelia. Susținerea va avea loc în cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, blocul de studii nr. 2, Sala Senatului, str. Ion Creangă 1, MD-2069. Rezumatul și teza de doctorat pot fi consultate la pagina www.upsc.md și pe pagina web a ANACEC www.cnaa.md.

Structura tezei: Lucrarea este constituită din adnotări în limbile română, rusă și engleză, lista abrevierilor, lista tabelelor și figurilor, introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 230 surse, 9 anexe, 162 de pagini de text de bază, 62 de figuri, 59 de tabele.

Cuvinte cheie: stres, intervenţie psihologică, tehnici de relaxare, anxietate, stimă de sine, performanță, competiție.

Domeniu de studiu: psihologia adolescentului, psihologia sportului.

Scopul cercetării constă în elaborarea, fundamentarea teoretică și valorificarea experimentală a unui program de intervenţie psihologică prin tehnici de relaxare pentru diminuarea stresului perceput a sportivilor adolescenți în perioada precompetițională.

Obiectivele cercetării: Determinarea fundamentelor teoretico-conceptuale privind stresul și tehnicile de relaxare a sportivilor adolescenți în pregătirea precompetițională; identificarea caracteristicilor psihologice ale sportivilor necesare pentru controlul stresului și pentru atingerea performanței sportive; stabilirea nivelurilor și particularităților de manifestare a stresului, a anxietății și a stimei de sine la adolescenții sportivi, în perioada precompetițională; conceptualizarea, implementarea și validarea experimentală a Programului de intervenţie psihologică prin tehnici de relaxare pentru diminuarea stresului perceput a sportivilor adolescenți în pregătirea precompetițională; elaborarea unor concluzii științifice și recomandări privind sporirea performanței sportive și a stimei de sine prin diminuarea stresului și a anxietății la adolescenții sportivi.

Noutatea și originalitatea științifică rezultă din proiectarea și punerea în practica psihologică a unor fundamente teoretice privind stresul competițional și a unui Program de intervenţie psihologică ce crează premise reale pentru gestionarea anxietății prin tehnici de relaxare care diminuează stresul perceput al sportivilor adolescenți sporind stima de sine a acestora în context precompetițional. Cercetarea reprezintă, la nivel național, una din primele lucrări psihologice care oferă o viziune unitară asupra principiilor, condițiilor și metodelor prin descrierea caracteristicilor psihologice ale sportivilor adolescenți, necesare pentru controlul stresului, atingerea performanței sportive și care fac posibilă adoptarea programului într-o strategie eficientă de autogestionare a stresului precompetițional.

Problema științifică importantă soluționată vizează stabilirea nivelurilor de stres, descrierea particularităților de manifestare a stresului și fundamentarea ştiinţifică a Programului de intervenţie psihologică prin tehnici de relaxare care a condus la dezvoltarea resurselor personale de coping în gestionarea nivelului de stres precompetițional.

Semnificația teoretică a lucrării constă în abordarea interdisciplinară a stresului perceput al sportivilor adolescenți, elaborarea şi punerea în aplicare a unei ecuaţii epistemico-empirice unitare cu referire la tehnicile de relaxare şi rolul acestora în gestionarea nivelului de stres perceput în pregătirea competițională a sportivilor adolescenți. Rezultatele cercetării date

se înscriu în spectrul obiectivelor de bază ale ştiinţei psihologice contemporane, stabilind în agenda zilei o problemă de actualitate și oferind o metodă originală de soluţionare a acesteia.

Valoarea aplicativă a lucrării derivă din rezultatele cercetării care pot fi valorificate în domenii variate: cercetarea stresului contribuind la extinderea graniţelor epistemologice ale teoriei cu referire la programele prin tehnici de relaxare a stresului perceput şi la diversificarea strategiilor de punere în aplicare a acestora; în activitatea de consiliere a adolescenților sportivi, realizată la diferite nivele de intervenție; în elaborarea programelor de sprijin pentru copii și tineri în vederea dezvoltării resurselor de coping și combaterea anxietății, ridicarea nivelului stimei de sine în contextul formării profesionale (inițiale și continue) a psihologilor.Implementarea rezultatelor științifice. Aspectele importante ale lucrării au fost analizate și publicate în cadrul activităților științifice naționale și internaționale organizate în România și Republica Moldova. Materialele sunt recomandate pentru completarea curriculei în învățământul superior (facultăți de psihologie și științe ale educației) cu demersuri aplicate, traininguri și seminarii aplicative, cursuri universitare și formare continuă, în care vor fi abordate relevanța tehnicilor de relaxare în gestionarea nivelului perceput de stres și anxietate și creșterea nivelului stimei de sine în rândul diferitor grupuri de persoane.

Componența Comisiei de Susținere Publică a tezei de doctorat:

Președintele comisiei:

  1. Racu Iulia, doctor habilitat, conferențiar universitar

Conducător științific:

2.  Glavan Aurelia, doctor habilitat, conferențiar universitar

Referenții oficiali:

  • Ciorbă Constantin, doctor habilitat, profesor universitar
  • Borozan Maia, doctor habilitat, profesor universitar
  • Gonța Victoria, doctor, conferențiar universitar

Teza, cu titlul de manuscris, format PDF, aici.

Referatul, RO, format PDF, aici.

Referatul, EN, format PDF, aici.

Loading