Asociația Studenților și Absolvenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău este o organizație nonprofit, apolitică, de utilitate publică. Asociaţia este creată şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, Legea nr. 86 din 11 iunie 2020 cu privire la organizațiile necomerciale, Codul Civil al Republicii Moldova şi propriul statut.
Scopurile Asociației Studenților și Absolvenților constau în contribuirea la:
- Promovarea și apărarea intereselor tineretului studios din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
- Reprezentarea intereselor comune ale studenților și absolvenților din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, stimularea participării acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală;
- Promovarea studiilor și cercetărilor în domeniile Științe ale educației, Arte, Științe sociale și comportamentale, Științe umaniste, Filologie, Tehnologii ale informației și comunicațiilor, Istorie și patrimoniu național etc.;
- Implicarea în proiecte publice orientate spre educație și cercetare, arte, cooperare internațională, educația pentru media, educația antreprenorială, probleme de mediu, mod sănătos de viață, turism ecologic etc.;
- Stabilirea relațiilor de colaborare și parteneriat cu alte asociații și organizații din țară și străinătate;
- Organizarea de studii și manifestări științifice naționale și internaționale.
În vederea realizării scopurilor statutare, Asociația Studenților și Absolvenților va desfășura următoarele activități:
- Elaborarea unor metode, concepte, idei în ceea ce privește cunoașterea și studierea fenomenului promovării și protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în rândul tineretului studios din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Promovarea autoguvernării studențești cu implicarea tineretului studios în procesul decizional al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Participarea tineretului studios din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău la elaborarea, perfecționarea actelor legislative și normative în domeniul învățământului superior.
- Dezvoltarea cetățeniei active și spiritul civic în rândul tineretului studios din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Instituirea grupelor de negociere pentru apărarea drepturilor și intereselor tineretului studios din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Participarea la soluționarea litigiilor tineretului studios cu administrația Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Dezvoltarea mecanismelor de implicare a studenților din familii socialmente-vulnerabile în vederea integrării sociale a acestora.
- Optimizarea condițiilor de studiu și de trai a studenților din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Promovarea activităților de voluntariat în rândul studenților și absolvenților din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Elaborarea, implementarea/realizarea, evaluarea și monitorizarea diferitelor proiecte la nivel local/național și internațional în conformitate cu scopurile Asociației.
- Organizarea și participarea la activități științifico-culturale, seminare, conferințe, întruniri, evenimente sportive etc., în vederea realizării scopurilor statutare cu atragerea specialiștilor calificați în domeniile prioritare de activitate ale Asociației.
- Creșterea competențelor digitale și susținerea activității de educație în domeniul mass-media în rândul studenților și absolvenților din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Organizarea traning-urilor, seminarelor, meselor rotunde de ghidare profesională și participarea la târguri de forță de muncă pentru studenții și absolvenții din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Crearea unui sistem de liberă comunicare și promovare a informației de interes profesional, cultural, social etc., prin schimburi de experiență, perfecționare (lucrări științifice, rapoarte de activitate, publicații, în format hârtie, electronic și online).
- Organizarea evidenței inserției absolvenților din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău pe piața muncii (timpul mediu până la găsirea unui loc de muncă, cota absolvenților care s-au angajat conform profilului, specialității absolvite, salariul mediu de angajare etc.).
- Dezvoltarea bazei de date privind absolvenții din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și evoluția lor profesională.
Structura Organizatorică a Asociației Studenților și Absolvenților
Date de contact:
Chișinău, str. Ion Creangă 1, Bl. 4, bir. 12A
tel. 022-35-82-81, 068-68-98-16
e-mail: asa@upsc.md
Structura de Autoguvernanță Studențească este o structură reprezentativă studențească din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, neguvernamentală, neafiliată politic, independentă, nonprofit, constituită în baza principiilor benevole și egalității în drepturi ale studenților Universității.
Structura de Autoguvernanță Studențească este organul reprezentativ suprem al tuturor studenților din cadrul Universității, recunoscut oficial de către conducerea instituției. Structura de Autoguvernanță Studențească este reprezentată de organizațiile studențești din cadrul Universității, după cum urmează:
- Asociația Studenților și Absolvenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care activează în baza Statutului, înregistrat de Agenția Servicii Publice, nr. 1021620001542 din 12.03.2021;
- Senatul Studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care activează în baza Statutului, aprobat în ședința Senatului Universității, proces-verbal nr. 5 din 29.01.2015;
- Organizația Sindicală a Studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care activează în baza Statutului Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, înregistrat de Ministerul Justiției al Republicii Moldova nr. 2665 din 2015.
În vederea desfășurării activității sale, Structura de Autoguvernanță Studențească se concentrează pe următoarele aspecte:
- Reprezintă, promovează, susține și apără interesele studenților în relațiile acestora cu conducerea universității / organele administrației publice locale / centrale.
- Alege și deleagă reprezentanții săi în Consiliul facultății, Senatul Universității, Comisia de etică și deontologie profesională, Comisia de Asigurare a Calității etc.
- Participă la elaborarea și implementarea proiectelor / programelor de dezvoltare ale studenților, asigurând o maximă eficiență a acestora.
- Participă la perfecționarea regulamentelor, metodologiilor și curricula universitare.
- Participă la activitățile de autoevaluare, evaluare internă și evaluare externă a calității în învățământul superior.
- Participă la activitățile de evaluare a studenților și a personalului ştiinţifico – didactic din instituția de învățământ superior.
- Oferă suport studenților în mobilitățile academice naționale și internaționale.
- Monitorizează asigurarea dimensiunii sociale a învățământului superior: accesul la studii; alocarea burselor sociale, de studii, de merit; scutirea de taxa de studii; corectitudinea desfășurării concursului locurilor bugetare; distribuirea biletelor în taberele de odihnă studențești etc.
- Participă la managementul și îmbunătățirea serviciilor din cadrul căminelor studențești, inclusiv, la repartizarea locurilor pentru studenți.
- Informează și acordă consultanță studenților vizând problemele educaționale, profesionale, sociale, culturale, morale și economice ale acestora.
- Organizează evenimente de implicare socio-economică şi acțiuni de voluntariat.
- Organizează conferințe, evenimente culturale şi sportive.
Structura organizatorică a Autoguvernanței Studențești
- La nivel de instituție, Structura de Autoguvernanță Studențeacă este reprezentată de Adunarea Generală, constituită din reprezentanții delegați de către consiliile studențești ale facultăților și reprezentanții organizațiilor studențești ce activează în instituție.
- La nivel de facultate, Structura de Autoguvernanță Studențeacă este reprezentată de Consiliul Studențesc al facultății, constituit din șefii grupelor academice, liderii sindicali de grup și reprezentanții organizațiilor studențești de la facultate.
- La nivel de grupă academică, Structura de Autoguvernanță Studențeacă este reprezentată de șefii și liderii sindicali de grup.
- Organigramă
- Regulamentul cu privire la Organizarea și funcționarea structurilor de autoguvernanță studențească, aprobat în ședința Senatului UPSC din 29.11.2021, P-V nr. 4.
Date de contact:
Chișinău, str. Ion Creangă 1, Bl. 4, bir. 12A,
tel. 022-35-82-81, 068-68-98-16,
e-mail: sas@upsc.md
Senatul Studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău activează în baza Statutului, aprobat în ședința Senatului Universității, proces-verbal nr. 5 din 29.01.2015, este organul consultativ, permanent, apolitic și reprezentativ al studenților Universității pe lângă Senatul Universitar, alcătuit din studenți reprezentanți ai facultăților aleși în mod democratic pe termen de 2 ani de studii și este reprezentat de președinte în Senatul Universității.
Atribuțiile Senatului Studenților
- Promovează și apără demnitatea și interesele studenților Universității.
- Acționează în apărarea libertăților democratice și drepturilor omului.
- Informează și acordă consultanță studenților vizând probleme educaționale, profesionale, culturale, sociale, morale și economice ale acestora.
- Inițiază și susține activități și proiecte la nivel academic pentru asigurarea unui climat universitar în care competența și calitatea educației să primeze.
- Participă la activități de autoevaluare, evaluare internă și evaluare externă a calității în învățământul superior;
- Oferă suport studenților în mobilitățile academice naționale și internaționale.
- Exercită alte atribuții care nu contravin propriului Statut și legislației în vigoare.
Structura Organizatorică a Senatului Studenților
Statutul Senatului Studenților (2015)
Date de contact:
Chișinău, str. Ion Creangă 1, Bl. 4, bir. 12A,
tel. 022-35-82-81, 068-68-98-16,
e-mail: student@upsc.md
Organizația Sindicală a Studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău este o organizație sindicală de nivelul doi, care activează în baza Statutului Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, înregistrat de Ministerul Justiției al Republicii Moldova nr. 2665 din 2015.
Prima atestare a Organizației Sindicale Studențești a Universității a fost înregistrată la 4 noiembrie 1974. La 16 noiembrie 2016, Federația Sindicală a Educației și Științei, datorită reușitelor în activitatea realizată de organizație la nivel de instituție, a redenumit structura în Centru de Excelență Sindicală.
Organizația Sindicală Studențească este membru al Asociației Sindicale a Organizațiilor Studențești (ASOS) din cadrul Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘM) și al Consiliului Național al Organizațiilor Studențești din Moldova (CNOSM).
Organul de conducere al organizației este Comitetul Sindical Studențesc al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Atribuțiile Comitetului Sindical al Studenților
- Organizează evidenţa membrilor de sindicat, supraveghează respectarea normelor statutare de aderare la sindicat şi la încetarea calităţii de membru al sindicatului.
- Organizează şi desfăşoară campania de dare de seamă şi alegeri în grupurile sindicale, în organizaţiile sindicale de la facultăţi (birouri sindicale).
- Organizează instruirea şi informarea activului sindical.
- Înaintează administraţiei instituţiei propuneri vizând optimizarea procesului de studii, organizarea practicii profesionale etc.
- Deleagă reprezentanții săi în structurile de conducere ale instituției: consiliul facultății, consiliul de administrație, senatul instituției de învățământ, diferite comisii instituționale etc.
- Organizează nivelul executării prevederilor legislației, actelor normative în problemele de studii, ale protecției sociale şi economice, creării condițiilor optime de studii, odihnă și trai pentru tineretul studios.
- Promovează strategia de protecție socială a tineretului studios în instituție prin acordarea diferitor forme de ajutor material în special a celor din familii socialmente-vulnerabile.
- Controlează mersul îndeplinirii planurilor de construcție, de reparație şi amenajare a căminelor studențești, patrimoniul socio-cultural şi sport, cheltuielile raționale ale alocărilor financiare în aceste scopuri.
Structura Organizatorică a Comitetului Sindical al Studenților
Regulamentul Comitetului Sindical al Studenților
Date de contact:
Chișinău, str. Ion Creangă 1, Bl. 4, bir. 12A,
tel. 022-35-82-81, 068-68-98-16,
e-mail: css@upsc.md