Integrarea europeană, prin educație

Ziua Europei, 9 mai, reprezintă simbolul solidarității, al păcii și unității europene. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, fiind partener, în mai multe proiecte europene, se integrează în Spațiului European al Învățământului Superior și al Cercetării, iar statutul de țară candidată la aderarea la UE este un avantaj care amplifică importanța dezvoltării și modernizării învățământului și a cercetării în țara noastră. Cu interesul de a dezvolta și moderniza activitatea din domeniu, UPSC manifestă contiuu responsabilitate pentru alinierea cu standardele europene ale calității.

Parteneriatul și schimbul de experiențe cu învățământul superior european este un beneficiu incontestabil. Colaborarea cu universitățile europene permite ca Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău să dezvolte și să modernizeze activitatea academică, devenind, astfel, mai compatibilă cu sistemul european orientat spre asigurarea calității, dar și mai atractivă la nivel național și internațional, fapt care are un impact pozitiv direct asupra studenților și a cadrelor didactice universitare. Oportunitățile de colaborare cu Uniunea Europeană contribuie la sporirea calității prin implementarea celor mai bune practici internaționale în vederea dezvoltării universitare, a modernizării programelor de studii și a valorificării cercetărilor științifice.

Prin punțile solide pe care învățământul superior din Republica Moldova a reușit să le creeze cu instituțiile de învățământ superior din Europa, Administrația UPSC își exprimă deschiderea și convingerea, că parcursul european al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va fi susținut de multe alte oportunități noi, pentru că unitatea europeană se construiește în fiecare zi, iar valorile europene inspiră națiuni și generații.

De Ziua Europei, exprimăm recunoștință comunității europene pentru sprijinul acordat în parcursul european al Universității noastre și, cu încredere, subliniem faptul că, provocările majore cu care, actualmente, se confruntă sistemul de învățământ din R. Moldova, își vor găsi soluții prin colaborare și cooperare.

La mulți ani, Europa!

Cu înalte considerațiuni,
Alexandra Barbăneagră,
Rectorul UPSC

__________________________________

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Uniunea Europeană are, în prezent, 27 state membre.

Loading