„Memoria Holocaustului – lecții pentru umanitate” va fi genericul activității care se va desfășura miercuri, 5 februarie 2025, ora 13:30 – 15:00, în sala 302, blocul central. Activitatea va fi realizată prin inițiativa Facultății de Filologie și Istorie și a Bibliotecii Științifice a UPSC. Sunt invitați studenții tuturor Facultăților UPSC.
Tratarea problemei Holocaust-ului este și una din activitățile subproiectului universitar „Probleme controversate ale trecutului și prezentului în programele de istorie și educație pentru societate”. Discursul științific va fi ținut de dr. conf. univ. Larisa Noroc.
Biblioteca științifică își va aduce concursul prin expoziția tematică dedicată problemei enunțate, organizată de bibliotecarul principal Elizaveta Globa. Modalitatea de căutare a literaturii cu privire la subiect în repozitoriul universitar va fi prezentat de bibliotecarul principal Maria Emandei.
_______________________________________________
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual în data de 27 ianuarie și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a ONU numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi, în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.