Ceremonia de inaugurare a noului an academic 2024 – 2025

La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, anul academic 2024 – 2025 a debutat cu aspirații europene și cu semnul responsabilității și al încrederii în realizări frumoase. A răsunat imnul de stat al R. Moldova, accentuându-se importanța păstrării identității naționale. Evenimentul a purtat genricul „Valori național-europene: rezonanțe crengiene și s-a desfășurat în data de 2 septembrie 2024.

Ceremonia de inaugurare a noului an academic a fost deschisă de Doamna conf. univ., dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC, care a felicitat studenții anului I, a prezentat cele 8 Facultăți ale Universității, oportunitățile de studii și beneficiile pe care le au studenții, a trecut în revistă realizările reprezentative din ultimii ani și ideile de perspectivă. De asemenea, dna Rector a UPSC a făcut o scurtă incursiune în istoricul Universității, prezentând nume notorii din literatură, artă și știință, absolvenți ai UPSC, care, cu demnitate și mândrie, duc faima Universității.

Prezent la activitate, ministrul educației și cercetării Dan PERCIUN a încurajat studenții și a apreciat dorința lor de a-și continua studiile universitare acasă. „Ați devenit studenți ai uneia dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Sunteți viitorul acestei țări și mă bucur să vă văd într-un număr atât de mare. Vă mulțumim că, an de an, sunteți tot mai mulți și mai ambițioși. Nu încetați să vă setați obiective înalte și să profitați la maximum de perioada studenției”, a spus ministrul.

Absolvent cu mențiune al UPSC, poetul academician Ion HADÂRCĂ a transmis live un mesaj de felicitare studenților, le-a dorit ca uşile care li s-au deschis astăzi, să le călăuzească paşii spre nobila profesie aleasă, iar greutăţile pe care le vor întâmpina, să nu-i întoarcă de pe acest drum, ci să vă îmbărbăteze cu voinţă, tărie, curaj şi, mai presus de orice, – ambiţie. Academicianul a venit și cu câteva sugestii pentru studenții anului I, menționând faptul că studiile, cercetarea, dedicația sistematică sunt esențiale. Și, în contextul tendințelor europene, „important este legâmântul cu valorile naționale”, a mai menționat poetul, dorindu-le studenților „Drum Bun în lumea cărților și să ne-ntâlnim doar cu realizări frumoase”.

Înfinalul evenimentului, tradițional, absolvenții anului precedent de studii, primindu-i cu căldură și încurajări, au felicitat colegii din anul I și i-au îndemnat să-și depășească fricile, motivându-i să dea dovadă de încredere în forțele proprii și cu onoare și mândrie le-au înmânat roba și toca în semn de apartenență în marea familie a UPSC.

Sala arhiplină a demonstrat, încă odată, dorința și interesul crescut al studenților de acumulare a noilor cunoștințe, care denotă faptul că sistemul educațional în Republica Moldova perseverează și are viitor.

Acest eveniment a fost oferit cu respect de către rectoratul UPSC și a fost realizat de echipa de creație, coordonată de către Rectorul universității – conferențiar universitar doctor Alexandra Barbăneagră.

Scenariul și regia artistică inter- și transdisciplinară au fost semnate de către doctorul habilitat, conferențiarul universitar Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limba și literatura română.

Mulțumim pentru contribuție doamnelor doctor conferențiar Svetlana Dermenji, Olga Boz, Mariana Vacarciuc, Lucia Sava, Maria Vîrlan, Nina Garștea; doamnelor Oxana Raș și Victoria Perliman; domnilor Vasile Platon, Nicolae Grosu, Roman Cecan, Mihai Benzari, Dan Bunici, domnului Iurie Bivol, maestru de balet.

Loading