Istorii de succes: Violeta Bulat, doctorandă UPSC – câștigătoare a bursei, programul Erasmus + KA107

Violeta Bulat, doctorandă a Școlii doctorale „Ştiinţe ale Educaţiei” a UPSC, Republica Moldova se numără printre câștigătorii bursei Programului Erasmus + KA107. În vara anului 2022, a fost acceptată la studii în cadrul Universității din Leipzig, Germania unde urma să-și realizeze activitatea de cercetare pentru o perioadă de trei luni în cadrul Facultății Științele Educației. Cu toate acestea, șederea doamnei Bulat a fost prelungită până la zece luni, iar recent a revenit în Republica Moldova.

Prelungirea perioadei de mobilitate se datorează faptului că universitatea gazdă a apreciat rezultatele obținute în urma cercetării realizate. De asemeneea, în această perioadă, am primit toată susținerea din partea tutorelui din cadrul Universității Leipzig, conducătorului științific din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, precum și conducerea Școlii doctorale „Ştiinţe ale educaţiei”. M-am bucurat foarte mult că proiectul la care lucrez în cadrul studiilor de doctorat a prezentat interes publicul din Leipzig. Programul Erasmus + KA107 mi-a oferit posibilitatea să înțeleg cum sunt realizate studiile de doctorat în țările europene, care sunt tendințele în domeniul pe care îl cercetez și cum aceste studii pot contribui la schimbare.”, a menționat Violeta Bulat. 

Pe parcursul perioadei de mobilitate din cadrul programului Erasmus+ KA 107, Violeta Bulat s-a numărat printre doctoranzii Facultății Științele Educației și a participat la cursuri și seminare livrate de către Academia de Cercetare din Leipzig. Academia de Cercetare din Leipzig reprezintă o subdiviziune universitară care sprijină cercetarea, prin organizarea diverselor seminare, workshop-uri, webinare, școli de vară/iarnă și alte evenimente științifice. De asemenea, s-a întâlnit cu cadre didactice și studenți din cadrul Universității din Leipzig și a beneficiat de posibilitățile de cercetare în cadrul bibliotecii universitare. Biblioteca universitară din Leipzig datează încă din secolul al XVI-lea, iar în prezent are o colecție de cărți, manuscrise și reviste științifice de peste 5,5 milioane de exemplare.

Pentru a aplica la Programul Erasmus + KA107, Violeta Bulat  a parcurs trei etape majore. Cea mai importantă etapă a fost depunerea dosarului. Aici toate documentele au fost esențiale, de la pașaport până la scrisoarea de motivație. A doua etapă a contituit un interviu. Iar cea de-a treia etapă a presupus un e-mail de la program cu oferirea informație despre instrucțiunile de înmatriculare la universitatea gazdă.  

Pentru a avea succes, dosarul depus trebuie să fie pregătit cu mare grijă și să reflecte punctele forte pe care le posedați. Iar întrebarea cea mai importantă la care trebuie dat un răspuns clar este: De ce ați ales acest program și ce puteți face dacă vi se va acorda bursa?. Cunoaștem că în fiecare an, Programul Erasmus + reunește studenți din diferite țări, oferindu-le o experiență internațională de neuitat. Experimentând un stil de viață, o cultură,  metode diferite de studiu, fiecare persoană se întoarce acasă cu o altă mentalitate: motivați să facem ceva mai mult după ce am dobândit noi competențe profesionale, lingvistice, personale, interculturale și multe alte competențe care modelează o persoană. Odată terminate studiile, persoanele care au studiat, s-au format și au trăit într-o altă cultură, devin de multe ori și o legătură importantă între țări. Cu siguranță că nu este ușor să părăsim casa, familia, prietenii și tot ceea ce cunoaștem, dar întoarcerea acasă cu o experiență importantă care îți poate schimba viața, cu certitudine compensează teama și îngrijorarea. Orice efort în a dobândi noi cunoștințe, abilități, expertize se materializează în succese ulterioare în cariera profesională și viața personală!”, a încheiat Violeta Bulat prin a încuraja alți tineri să aplice la astfel de programe de mobilitate.

Loading