Cursuri de animație 3D susținute cu brio de expert și trainer Cristina Zoica Dumitru, România

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Arte Plastice și Design, încheie primul an de studii superioare de licență la specialitatea Animație. Studenții anului I au format competențe și abilități fundamentale în domenul desenului, storyboard-ului, modelării 3D și, în special, cel al animației de personaje 3D.

Printre profesorii antrenați în predarea modulelor de specialitate se includ și experți, formatori din domeniu, precum CRISTINA ZOICA DUMITRU – trainer din România cu o experiență academică vastă în instituții superioare de top din Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda. 

Astfel, Doamna Cristina Zoica Dumitru a predat studenților de la Facultatea Arte Plastice și Design, UPSC, două cursuri conexe de animație 3D. Cursul 1 (30 ore) a reprezintat o introducere în animație, unde studenții s-au famialiarizat cu software-ul Autodesk Maya, au studiat interfața software-ului și instrumentele principale pentru animație. Scopul cursului a fost de a familiariza studenții cu terminologia de specialitate și conceptele principale detimp vs spațiu – concepte de fizică de bază, precum viteză, accelerație, greutate, impuls, inerție ș.a.

Cursul 2 (60 ore) a fost axat pe studierea principiilor animației și inițierea studenților în fluxul de lucru complet în Maya. Scopul cursului, respectiv, a fost de a parcurge procesul de animație împărțit în pre-producție și producție, de la idee la planificare, elaborare de storyboard – până la realizarea finală a animației 3D.

După cum menționa studenților Cristina Zoica Dumitru, animația este arta de a povesti vizual, măiestria de a „da” viață unui personaj. Personajul poate fi orice în ceea ce privește aspectul fizic – de la un obiect la un animal, la un om la o creatură. Iar sarcina animatorului este de a face personajul „să se simtă plin de viață si emoții”, iar publicul – să creadă că acest personaj este unul real. Dealtfel, animația este o formă specială de artă în care povestirea, creativitatea și tehnologia se îmbină extrem de coerent. Modulele de animație, predate în acest semestru, contribuie la dezvoltarea abilităților speciale la studenți, așa cum ar fi observația, improvizația sau imaginația. Studenții anului I s-au inclus din plin în studierea acestor aspecte, iar rezultatele rezultatele activității lor au fost de-a dreptul frumoase.

Recent, în sesiune, în cadrul unei susțineri publice ale cursurilor desfășurate timp de două zile, fiecare student a prezentat lucrul efectuat, reflectând întregul proces de creare a unei scene de animație 3D. A fost un eveniment plin de emoții și de rezultate excepționale!

Loading