În data de 24 mai 2023, în incinta Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, s-a desfășurat Ediția a XIII-a a Olimpiadei Interuniversitare de Informatică, organizată de Catedra Informatică și Tehnologii Informaționale, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC). În cadrul evenimentului respectiv au participat circa 35 de studenți informaticieni de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). Majoritatea studenților informaticieni participanți la Olimpiadă au demonstrat atât cunoștințe profunde în diverse ramuri ale informaticii cât și aptitudini și abilități reale necesare unui adevărat profesionist în domeniu.
Astfel, printre studenții anului I s-au afirmat următorii informaticieni: Locul I i-a revenit studentului Mihai Lungu (UPSC); Locul II a fost cucerit de studenții: Ivaniuc Laurențiu (UPSC), Tîltu Elena (USARB), Burlaca Artiom (USARB); Pe locul III s-au clasat studenții: Procop Victor (UPSC), Bulat Djaclin (UPSC), Bundiuc Lilia (UPSC), Cozlov Alexei (USARB).
Printre studenții anului II-IV s-au remarcat următorii: Locul I a fost cucerit de Cernolev Corina (USARB), Cojocari Dmitri (USARB), care au înregistrat cel mai bun scor la această competiție; Locul II a revenit studenților: Stadnicenco Valeriu (UPSC), Chiron Vald (UPSC), Smoleac Mihai (USARB); Locul III a fost câștigat de către studenții: Stadnicenco Ivan (UPSC), Gutium Nichita (UPSC), Covalciuc Mirela (UPSC), Mititelu Loredana (UPSC), Razloga Anastasia (UPSC).
Diplome de mențiune au fost decernate studenților: Andronic Cristian (UPSC), Falcaș Marius (UPSC), Rohalevich Anisia (UPSC), Pîrlog Artiom (UPSC), Brigalda Arina (UPSC), Guranda Valeria (UPSC), Rudacov Eugenia (UPSC), Mardare Elena (UPSC), Mîndrescu Anastasia (UPSC), Pileasov Daniela (UPSC), Spînu Lavinia (UPSC).
„Olimpiadele la Informatică sunt mai mult decât necesare pentru a deveni un adevărat profesionist în domeniul IT. Performanța academică înregistrată de mine în cadrul acestei competiții și nu numai, cred eu, se datorează muncii asidue, interesului constant față de această minunată știință cât și profesorilor de la Catedra ITI care m-au sprijinit în permanență”, susține Mihai Lungu, student în anul I, la facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale.
Obiectivele Olimpiadei Interuniversitare de Informatică se axează pe dezvoltarea și valorificarea competențelor de programare, descoperirea, îndrumarea și sprijinirea tinerilor talente, cultivarea interesului pentru cercetare în informatică.
Catedra Informatică și Tehnologii Informaționale, constituită în cadrul Universității de Stat din Tiraspol, în anul 1985, este una din primele catedre de profil fondate în instituțiile pedagogice din fosta URSS. În prezent, la Catedră, activează circa 17 profesori, toți fiind doctori în știință. Reamintim că Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale a fost fondată acum 93 de ani în urmă și a reușit să pregătească mai mult 20000 de specialiști de înaltă calificare pentru economia și sistemul educațional din Republica Moldova.