La Facultatea de Arte Plastice și Design, vernisarea expoziției Suzanei Fântânariu „Ambalaj pentru suflet”

Un eveniment de anvergură internațională a avut loc în data de 24 martie 2023, în incinta Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” din Chișinău – vernisarea expoziției de artă contemporană a SUZANEI FÂNTÂNARIU – una dintre cele mai reputate artiste din România, profesor universitar la Facultatea de Artă și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Doctor Honoris Causa a Universității Naționale de Arte „George Enescu‟ din Iași.

Expoziția a fost organizată grație Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași și Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român (ICR, București), Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria Municipiului Iași.

Deschiderea evenimentului a fost oficializată de organizatorii evenimentului, invitați și oaspeți distinși:

  • Coordonatotul expoziției, dr. Alexandru Chituţă, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, România;
  • Sergiu Nistor, Сonsilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Minorități naționale, România;
  • Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, București;
  • Alexandria Gorea, Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, România;
  • Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, România;
  • Mihai Chirica, Primarul municipiului Iași, România;
  • Alexandria Gorea, Muzeul Municipal Regina Maria
  • Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei;
  • Adrian Chicov, doctor habilitat, conferențiar, Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă” din Chișinău.

Acest eveniment de excepție a pus în lumina publicului circa 25 de lucrări de creație grafică și obiect artistic, îmbinat congruent cu artă textilă, a distinsei Suzana Fântânariu, – cea supranumită de contemporani „Doamnă a graficii contemporane românești”. Recunoscută departe după hotarele României pentru creațiile sale contemporane, artista desfășoară o variată activitate de gen, îmbinând grafica de șevalet, obiectul artistic, artele textile și instalația. Este înalt apreciată la nivel internațional, fiind distinsă cu numeroase premii înalte în cadrul numeroaselor evenimente cultural-artistice internaționale, bienale de artă etc.

O altă frumoasă parte a evenimentului a constituit-o o prețioasă donație de carte în domeniul artelor vizuale din partea Muzeului Național Brukenthal din Sibiu bibliotecii Facultății de Arte Plastice și Design a UPS „I. Creangă” din Chișinău. Semnificativ, că unul din titlurile de carte donată universității este „AMBALAJ PENTRU SUFLET. SUZANA FÂNTÂNARIU -75”, Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu – Iași, Chișinău, 2023 – un splendid album de artă, ce coagulează vasta activitate de creație a Suzanei Fântânariu.

Menționăm că, acest important eveniment cultural a fost posibil grație acordurilor de colaborare, stabilite, în prealabil, cu organizatorii și partenerii evenimentului – Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, România ș.a.

În cadrul aceluiași eveniment, delegația din Romania a vizitat sălile de curs și seminar, atelierele de creație artistică și de design, Sala Expozițională a facultății Arte Plastice și Design. În același timp, în timpul discuțiilor cu partenerii străini au fost stabilite reperele de bază pentru o colaborare fructuoasă între parți pentru viitor. Indispensabil, rezultatul acestui distinct eveniment – este fortificarea parteneriatului cu instituțiile de educație cultură și artă din România, cât și proiectarea ulterioarelor acțiuni și aspecte de colaborare.

Loading