Comunitatea științifică și didactică a Proiectului „Ambasadorii limbii române în școală” a marcat ocazii irepetabile în cea de-a VII-a ediție, lansarea căreia s-a produs ideativ și fundamental.
Parteneră a acestui valoros proiect, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost reprezentată de către conferențiarul universitar doctor Mariana Marin, președinta AGIRo.md, și profesorul universitar, doctorul habilitat Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limba și literatura română a Facultății de Filologie și Istorie, UPSC.
În discursul inaugurativ cu genericul „Cuvântul românesc, dreptar al învățăturilor sănătoase în cronicile timpului”, domnul Adrian Ghicov a justificat științific și metodologic evenimentul, articulând importanța semnificativă a acestuia la formarea conștiinței lingvistice a vorbitorului de limbă română prin cuvântul românesc – stimulent al inteligenței vorbitorului, ilustrând audienței -profesori de română și nu doar din instituții partenere universității noastre – cu texte românești fondatoare în aria devenirii vorbitorului cult de limbă română de-a lungul istoriei și edificatoare pentru conceptul de dreptar al învățăturilor sănătoase.
În extatica atmosferă orheiană, Conferința Națională a fost o reușită de extracție lingvistică și literar-artistică magistrală!
1. Profunditatea abordărilor epistemice
2. Creativitatea didactică a vorbirii
3. Originalitatea interpretărilor proprii
4. Practicabilitatea strategiilor inovative
5. Stimulativitatea aprecierilor superlative
AGIRo (fabuloasa și profesionista dr. Mariana Marin, splendida Veronica Postolache, profesoară cu grad didactic superior) și-a reconfirmat forța autenticității.
Direcția Generală Educație Orhei (inteligenta manageră Silvia Mustovici) a exprimat din convingere adeziunea.
IPLT „Ion Luca Caragiale” din Orhei (nobila și proaspăt învingătoarea în concurs manageră Galina Melenciuc și echipa: Magdalena Marandiuc, Ala Saharnean, Alexei Slivca, Mariana Fratea) și-a statornicit performanța, reinventându-se creativ și favorabil școlii și limbii române în postmodernitate.
Două excelente echipe din harnice și cu vocație profesoare, printre care și absolvente, actuale masterande și doctorande ale UPSC, au epatat în două sesiuni formative excepționale: grupul didactic I. L. Caragiale din Orhei (Nina Mîndru, Cristina Tomov, Rodica Boguș, Olesea Slivca) – diversitate, expresivitate și originalitate; nucleul metodic „Gheorghe Asachi”, Chișinău (Angela Ojog, Maria Butuc-Brigai, Ana Cvasniuc, Oxana Halabudenco) – științificitate, creativitate, responsabilitate.
Acționând pe același câmp pedagogic al edificării vorbitorului cult, aceste splendide, mereu inspiraționale, de apreciat și de promovat profesoare, laolaltă cu organizatorii și participanții, au justificat adevărul că dascălul de limba și literatura română e profesionistul înaintemergător și stimulator de motivație idoneică în raport cu lingvistica vorbirii, cu dezvoltarea creativității verbale a elevilor și profesorilor în postmodernitatea culturală și educațională, conectată la normele vorbirii culte, exprimate prin dreptarul învățăturilor sănătoase și integrate axiologiei cuvântului limbii române actuale.
FORMĂM VORBITORUL INTELIGENT!