Guvernatorul Găgăuziei, Dna Irina Vlah s-a întâlnit cu studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

Pe 04 noiembrie 2022, în cadrul parteneriatului instituțional: Universitate – Administrația Publică Locală – Direcția generală de învățământ, a avut loc întâlnirea  Guvernatorului Găgăuziei, Dna Irina Vlah cu studenții UPSC.

Scopul vizitei a fost informarea studenților, viitori profesori, privind oportunitățile oferite de Unitatea Teritorial  Autonomă  Găgăuzia (UTA) pentru tinerii specialiști, modalitățile și perspectivele integrării acestora în instituțiile de învățământ din  regiune.

În timpul discuției, Dna Irina Vlah a menționat necesitatea de cadre în sistemul de învățământ al Găgăuziei,  dar și perspectivele dezvoltării sistemului de învățământ din regiune. UTA Găgăuzia întreprinde pași concreți și siguri pentru a susține tinerii profesori, familiile acestora. A fost creat un ecosistem de oportunități pentru tineri, se implementează programe sociale, se oferă îndemnizații, asistență pedagogică, dar și subvenții pentru achitarea gazdei sau achiziționarea unei locuințe proprii, astfel încât profesia didactică să devină atractivă, dar și să motiveze tinerii pedagogi pentru a rămâne în profesie.

În mod special, Dna Irina Vlah s-a referit la beneficiile profesiei didactice, i-a îndemnat pe viitorii pedagogi să facă alegerea în favoarea Găgăuziei atunci când își vor stabili locul de muncă „Vă oferim nu doar un loc de muncă, vă oferim posibilitatea să trăiți într-o regiune care se află în plină dezvoltare dinamică și promițătoare”.

La întâlnire, au participat șefa Direcției Generale Educație a UTAG, Natalia Cristeva, rectorul UPSC Alexandra Barbăneagră, decani, prodecani, membrii Centrului Ghidare și consiliere în carieră, UPSC, profesori, studenți.

Șefa DGE Natalia Cristeva a prezentat acțiunile întreprinse de Direcția Generală Educație UTAG pentru a susține tinerii profesori, oportunitățile oferite de regiune, succesele obținute în atragerea tinerilor pentru a rămâne în Republica Moldova, dar și problemele cu care se confruntă sistemul educațional regional cu referire la lipsa de cadre, promovarea educației multilingve, învățarea integrată a limbii române și a conținuturilor  (CLIL) etc. S-au prezentat bunele practici și experiențe de parteneriat educațional pe care îl are UTAG cu alte instituții de învățământ din țară etc.

Rectorul UPSC, Alexandra Barbăneagră, a salutat inițiativa Doamnei Irina Vlah de a se întâlni cu studenții Universității, a menționat importanța dialogului viabil  dintre Universitate-administrația publică locală-Direcția generală de învățământ în atragerea viitorilor profesori în instituțiile de învățământ general, dar și în profesia de pedagog. De asemenea s-a menționat deschiderea Universității pentru a colabora cu  UTA Găgăuzia, DGE prin identificarea direcțiilor de colaborare, nevoilor de formare, solicitărilor din partea regiunii etc.

În încheiere, Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah a adresat cuvinte de felicitare comunității academice a Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chișinău pentru schimbările întreprinse în instituție, pentru că s-a reușit într-un timp scurt a  transforma UPSC într-un brand recunoscut la nivel național, grație acțiunilor întreprinse, perseverenței, muncii și activismului cadrelor didactice și a studenților.

Loading