„Adaptarea sistemului educaţional la noile abordări din societatea contemporană: provocări și soluții” este genericul conferinței științifice internaționale, care și-a deschis astăzi, 18 august, lucrările în plen.
Evenimentul, programat pentru 18 – 19 august 2022, în format online, are drept scop promovarea și implementarea practicilor de succes în cercetarea problematicii adaptării sistemului educaţional la noile abordări din societatea contemporană; facilitarea transferului tehnologic al rezultatelor cercetărilor științifice în practica educaţională, managerială; valorificarea modelelor şi experienţelor avansate în asigurarea educaţiei de calitate, managementul calității în educație; promovarea noilor metodologii educaționale valoroase pentru elevi, cadre didactice, manageri.
Cu un mesaj de salut, doamna conf. univ., dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a accentuat necesitatea modernizării metodologiei educaționale, diseminarea și valorificarea modelelor și a bunelor practici pentru atractivitatea sistemului național de cercetare și inovare, precum și interesul tinerilor pentru acest domeniu. Domnul profesor universitar, doctor Eduard COROPCEANU a salutat participanții și a subliniat funcția de bază a sistemului educațional, care este instruirea prin cercetare, amintind documentele de politici ale educației ce promovează cercetarea și transferul educațional. Liubomir CHIRIAC, profesor universitar, doctor habilitat a prezentat tendințele actuale în cercetarea pedagogică. Sergiu BACIU, conferențiar universitar, doctor habilitat, secretar general al ANACEC, Moldova a relatat despre importanța calității și inovării în învățământ. Natalia MOGOL, conf. univ., dr., director general adjunct al AGEPI, Moldova a prezentat un comunicat despre protecția proprietății intelectuale – imperativ al erei digitale. Doamna dr. Anuradha IDDAGODA de la Universitatea din Nugegoda-Sri Lanka a vorbit despre dinamică referitor la calitatea educației online: perspectiva studenților din Sri Lanka.
A urmat lucrul în cele 3 ateliere tematice: 1. Noi abordări în teoria generală a educaţiei. 2. Tendințe în dezvoltarea teoriei și praxiologiei managementului educațional. 3. Perspective ale teoriei și praxiologiei didacticii postmoderne.
Evenimentul a fost moderat de către doamna Viorica ANDRIȚCHI, profesor universitar, dr. hab. Cei peste 115 participanți, cadre didactice, manageri, doctoranzi au apreciat informațiile acumulate ca fiind necesare în lărgirea orizontului de cunoștințe și abilități vis-a-vis de noile tendințe în modernizarea sistemului educațional.