Astăzi, Facultatea de Științe ale Educației și Informatică a marcat 185 de ani de la nașterea dascălului ieșean, Ion Creangă, prin desfășurarea Medalionului pedagogic „Ion Creangă – povestitor, pedagog, scriitor” în parteneriat cu Centrul de Ghidare și Consiliere în Carieră (CGCC) și Biblioteca Științifică, UPSC.
Medalionul pedagogic s-a desfășurat online și a întrunit 95 participanți: profesori, liceeni, studenți și masteranzi, atât din Republica Moldova, cât și din România.
Evenimentul a fost moderat de dna GARȘTEA Nina, dr., conf. univ., decanul Facultății de Științe ale Educației și Informatică și a demarat cu un cuvânt de salut adresat participanților din partea partenerilor – dna SARANCIUC-GORDEA Liliana, dr., conf. univ., șef CGCC și dna CHIRIAC Elizaveta, bibliotecar principal.
În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări:
- Ion Creangă – povestitor, pedagog, scriitor (BULAT Ana, asistent unuiversitar, catedra Pedagogia Învățământului Primar);
- Metodologia crengiană de predare-învăţare a citit-scrisului (ROȘCA Irina, gr.401);
- Dimensiunea morală în poveștile lui Ion Creangă (BORDIANU Iulia, gr.401);
- Cariera pedagogică a lui Ion Creangă (COJOCARI Alina-Cristina, gr.401).
De asemenea, participanții (liceeni, cadre didactice manageriale, studenți, masteranzi) s-au armonizat frumos în recitarea secvențelor preferate din opera lui Ion Creangă, argumentând alegerea făcută. Totodată, liceenii, studenții și masteranzii au fost provocați de cadrele didactice de la facultate de a identifica opera în baza secvenței recitate sau citite cu pasiune.
Medalionul pedagogic s-a încheiat cu prezentarea unei expoziții virtuale de către Biblioteca Științifică a UPSC, motivând participanții la lectură activă a operei lui Ion Creangă.
Gratitudine managerilor instituțiilor de învățământ preuniversitar pentru faptul că au dat curs invitației noastre și au diseminat evenimentul liceenilor cu vocație pedagogică:
- GÎNJU Gheorghe (IPLT „Mihai Marinciuc” din Chișinău);
- GUȚANU Liliana (IPLT „Alexei Mateevici”, or. Dondușeni);
- CADUC Aliona (IPLT Grigore Vieru, or. Briceni).
Mulțumiri alese și recunoștință partenerilor acestui eveniment, profesorilor de limbă și literatură română (LAȘCU Ana, GUMENIUC Maria, DARII Veronica) din instituțiile de învățământ preuniversitare sus-numite, dar și tuturor participanților care s-au implicat activ pentru al comemora frumos, cu respect și profundă recunoștință, pe scriitorul român Ion Creangă, etalând valorile general-umane desprinse din opera domniei sale.