Facultatea de Arte Plastice și Design, la Tabăra de Pictură „Butuceni, 2024”

Studenții de la Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, programul de studii PICTURA anul I, II, III și IV în perioada de 7-14 octombrie 2024, în coordonarea domnului Alavațchi Alexandru și Musteață Dumitru, au avut ocazia de a explora creativitatea în natură, în cadrul practicii plein-air, participând la o tabără de pictură într-o locație magică, Butuceni, Orheiul Vechi. Această experiență a fost nu doar o oportunitate de a lucra în cadrul peisajului mirific din Butuceni, dar și un moment de reflecție asupra procesului artistic, experiență care se încadrează în practica de specialitate, practica plein-air.

Studenții pasionați de un loc pitoresc, au ocazia timp de 7 zile să exerseze pictura în aer liber sub coordonarea măiestrită a profesorilor. Profesorul Alavațchi Alexandru a demonstrat masterclass-uri de pictură, invitând studenții să exerseze competențe de pictură în ulei. În același timp, precum menționează Domnul Alavațchi „această practică nu este doar despre tehnici artistice, ci și despre conexiunea profundă cu natura și cu propria lor imaginație.”

Săptămâna de plein-air s-a transformat într-o adevărată tabără de creație odată cu alăturarea la grup a pictorilor experimentați Vitalie Butescu şi Tatiana Frunze, adevărați maeștri a plein-air-ului. Ei au adus o energie creativă aparte și sunt o sursă inepuizabilă de inspirație. Studenții au oportunitatea unică de a observa în direct procesele de creație și tehnicile acestor artiști consacrați.

În ziua de 11 octombrie 2024 profesorii facultății au organizat în cadrul acestei Tabere de Pictură din Butuceni o masă rotundă, unde toți profesori au analizat lucrările studenților, au relevat ascensiuni deosebite în competențele profesionale ale acestora pe parcursul practicii plein-air, au discutat cu profesorii Alavațchi Alexandru și Musteață Dumitru, pictorii Vitalie Butescu şi Tatiana Frunze aspecte profesionale în domeniul picturii plein-air. Atmosfera este una cu adevărat specială și plină de inspirație!

Suntem în așteptarea expoziției de creație ale studenților și profesorilor, participanți în cadrul acestei tabere de creație.

Mulțumim maestrului Vitalie Butescu pentru master-class petrecut pentru studenți, onoraţi de vizita Olesei Galușca.

Participanții aduc sincere mulțumiri pentru posibilitatea de a organiza Tabăra de Pictură Butuceni 2024 administrației UPSC, Asociației Arheologilor din Republica Moldova, restaurantului Eco-Resort Butuceni, coordonatorilor Alavațchi Alexandru, Musteață Dumitru.

Loading