La 19 februarie 2024 la Universitatea Pedagogică de Stat „Hachatur Abovyan” din Armenia a avut loc lansarea proiectului “Transforming Teacher Education for Green and Digital Transition in Armenia and Moldova” (T4GREEN) din cadrul programului ERASMUS+, număr de referință: 101128762 – T4GREEN – ERASMUS-EDU-2023-CBHE, proiect ce vizează transformarea pregătirii cadrelor didactice în Armenia și Moldova, permițând trecerea de la curricula și metodele tradiționale de predare la cele orientate spre viitor în vederea atingerii obiectivelor naționale ale educației generale și încurajarea tranziției ecologice și digitale.
Proiectul T4GREEN este implementat în parteneriat cu mai multe instutuții de învățământ superior din Armenia și din alte țări, inclusiv Republica Cehă, Spania, Portugalia, Republica Moldova. Coordonatorul proiectului este Universitatea Pedagogică de Stat „Hachatur Abovyan” din Armenia.
La eveniment au participat membrii comunității academice a Universității Pedagogice de Stat din Armenia „Hachatur Abovyan” (ASPU), precum și managerii, membrii echipelor de proiect din instituțiile partenere.
Partenerii de implementare a proiectului din Republica Moldova sunt Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, Centrul Educațional PRO DIDACTICA, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.
Partea plenară a proiectului a fost susținută de discursul rectorului, Srbuhi Gevorgyan, care și-a exprimat recunoștința față de Uniunea Europeană pentru oferirea oportunității Universității Pedagogice de Stat din Armenia de a implementa pentru a doua oară acest proiect.
A luat cuvântul Ministrul Educației, Științei, Culturii și Sportului, Zhanna Andreasyan, care a salutat lansarea proiectului și, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al ASPU, a evidențiat importanța reformelor ample în educație.
Coordonatorul Biroului Erasmus+ din Armenia, Lana Karlova, a prezentat programele de formare, evidențiind că, în cadrul proiectului, pregătirea continuă a profesorilor este un sector crucial. Problemele abordate vor contribui la dezvoltarea durabilă a societății, bazată pe cele 17 criterii definite.
Coordonatorul proiectului, Prorectorul pentru Managementul Resurselor Umane și Cooperare Internațională al ASPU, Marianna Harutyunyan, a prezentat obiectivele proiectului T4GREEN. Totodată, a subliniat că scopul major al proiectului este de a reforma domeniul formării continue a profesorilor din Armenia și Moldova, facilitând tranziția de la programele convenționale la cele orientate către viitor și implementarea obiectivelor naționale privind educația, pentru a sprijini tranziția la educația verde și digitală.
Partea plenară a proiectului a fost urmată de o discuție panel cu genericul „Oportunități și provocări pentru formarea profesorilor în secolul XXI”. Participanții au abordat subiecte legate de provocările profesiei de pedagog și de dezvoltarea competențelor necesare, relevante pieței de muncă din sec. 21.
Mai multe detalii
https://aspu.am/en/content/working_meeting_held_as_part_of_t4green_project/#sthash.raQyJpV
Y.lKvZaYhR.dpbs
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122116641536205929&id=61556177897206