Integritatea academică – subiect de analiză în cadrul ședinței Senatului UPSC

La ședința Senatului UPSC din data de 20 iunie 2024, a fost abordată problema asigurării integrității și iradierii corupției în sistemul educațional și identificarea mecanismelor de promovare a integrității academice și imaginii universității la nivel de societate.

Ședința a avut loc cu participarea domnului Dan PERCIUN, Ministru al Educației și Cercetării și doamnei Adriana CAZACU-ȚIGAIE, Secretar de Stat și a reunit reprezentanții întregii comunități academice: rector, prorectori, decani, cadre didactice, șefi de subdiviziuni, studenți.

În discursul său, Dan PERCIUN, Ministrul Educației și Cercetării a prezentat rezultatele studiului privind nivelul de integritate academică în universitățile din Republica Moldova și a expus discuțiilor publice datele, care vizează nemijlocit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Studiul a fost realizat de Ministerul Educației și Cercetării și a avut scopul de a investiga și evalua nivelurile de integritate, percepțiile despre corupție și factorii asociați în cadrul universităților din Republica Moldova. Pentru realizarea studiului, au fost intervievați în total 4209 studenți de la șapte universități din țară, dintre care – 620 de studenți ai UPSC.

Indicatorii analizați au vizat: a) nivelul de satisfacție față de procesul educațional și condițiile de studii; b) percepțiile studenților față de plagiat, fraudă, corupție în învățământul superior; c) raportarea cazurilor de corupție sau hărțuire sexuală.

În cadrul discuțiilor, membrii Senatului universitar și-au expus opiniile cu referire la cauzele corupției în sistemul de învățământ universitar, elementele de fraudă academică, bullying și hărțuire psihologică și sexuală. De asemenea, senatorii au făcut schimb de idei despre mecanismele și modalitățile în care aceste probleme sensibile ale mediului academic ar putea fi atenuate.

În mesajul său, doamna Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC, a menționat despre importanța implicării și asumarea responsabilității fiecăruia întru combaterea situațiilor de corupție și fraudă academică și respectarea eticii și deontologiei universitare.

La rândul său, doamna Lucia CEPRAGA, prorector pentru activitate didactică, a  prezentat proiectul Planului de acțiuni privind asigurarea integrității și combaterea corupției în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău pentru anul de studii 2024-2025. Documentul are la bază Planul sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anul 2024 și prevede o serie de obiective și acțiuni, care vizează: reducerea incidenței fraudei academice, alinierea Codului de etică și deontologie profesională al universității la standardele europene și creșterea gradului de pregătire a personalului UPSC pentru promovarea educației anticorupție.

Documentul urmează a fi supus discuțiilor publice, completării și informării întregii comunități  academice și va fi aprobat în varianta finală la ședința Senatului UPSC din luna august.

Loading