La data de 6 februarie 2024 vor demara sesiunile de instruire a cadrelor didactice din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău privind aplicarea strategiilor interactive și inovative în procesul de predare-învățare-evaluare din domeniul Științe ale Educației.
Programul de instruire este elaborat de doamna Mușata-Dacia BOCOȘ, Prof. univ. Dr. la Departamentul de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România.
Finalitatea programului de instruire o reprezintă sprijinirea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice universitare, din perspectivă educațională, didactică și metodică, prin raportare la nevoile de formare identificate, la paradigmele educaționale moderne, precum și la dinamica educațională și la politicile educaționale actuale.
Scopul programului este de a contribui la conștientizarea cadrelor didactice universitare asupra statutului special al activizării educabililor în pedagogia universitară contemporană, în condițiile realizării unui învățământ universitar de tip strategic, modern și participativ. Prin intermediul acestui program, se contribuie la optimizarea sistemului de învățământ superior, prin formarea continuă și prin dezvoltarea profesională a cadrelor didactice universitare în conformitate cu o paradigmă educațională foarte actuală – paradigma activizării educabililor, paradigmă valorificată din perspectiva nevoilor de formare profesională specifice.
Mușata-Dacia BOCOȘ este personalitate notorie în domeniul științe ale educației, fiind deținătoarea mai multor distincții pentru excelență didactică și științifică, inclusiv Premiul Academiei Române (2023). Domenii științifice și didactice de interes: Fundamentele pedagogiei; Teoria și metodologia instruirii și Teoria și metodologia evaluării; Pedagogie interactivă; Didactica științelor educației; Metodologia cercetării în ştiinţele educației; Management curricular; Teoria și practica cercetării pedagogice; Curriculum școlar și dezvoltare curriculară; Metodologia cercetării și elaborării lucrărilor în ştiinţele educației ș.a.
Activitățile de instruire se realizează în cadrul subproiectului UPSC: „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” (ACRVP), Proiectul Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, finanțat de Banca Mondială.
Cadrele didactice, înregistrate în prealabil la program, vor primi link-ul de conexiune și conținuturile pe adresa de email inclusă în formularul de participare. Pentru alte detalii despre sesiunile de instruire, ne puteți contacta:
Lucia SAVA, manager de subproiect: sava.lucia@upsc.md