Astăzi, 9 noiembrie 2023, a fost deschis un laborator inteligent complet tehnologizat în cadrul Centrului Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului de pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Donația a fost oferită de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin intermediul Shape Robotics România, iar valoarea acesteia constituie 77 380 Euro.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova prezent la evenimentul de deschidere a menționat: „Acesta laborator este în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, deoarece noi dorim să oferim posibilitatea pentru viitorii profesori să descopere tot ceea ce înseamnă tehnologii, încă din perioadă când își fac studiile. Toate echipamentele sunt importante, dar ceea ce determină calitatea studiilor este competențele, inclusiv cele digitale, ale cadrelor didactice.”
Spațiul de învățare reprezintă un nucleu de inovație și creativitate, fiind dotat cu: roboți multifuncționali, soluții de realitate virtuală, soluții Audio-Video pentru studiul combinat „blended learning”, imprimante 3D, stilouri 3D, scannere 3D, calculatoare, display interactiv, mobilier ergonomic, instrumente smart care vor facilita procesul de predare-învățare și vor contribui la dezvoltarea competențelor necesare profesiilor viitorului.
Alexandra Barbăneagră, rector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Acum, studenții și profesorii pot să devină competenți digital și să își schimbe viziunea asupra procesului educațional. Este extraordinar că această inițiativă a pornit în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, creând, astfel, oportunitatea pentru viitorii profesori să-și dezvolte competențe digitale, pentru a fi în pas cu cerințele educației moderne.”
Donația este o investiție în resursele educaționale care sprijină dezvoltarea competențelor secolului 21 și pregătesc studenții din Republica Moldova pentru cariere în domenii cheie care vor forma viitorul societății.
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova: „Republica Moldova are tinerii care pot fi pregătiți de provocările viitorului, aici, acasă la ei. Disciplinele nu se vor schimba, însă modul în care învață studenții poate deveni mai interesant, căci profesorii au metode alternative de predare. Deschidem acest laborator pentru a răspunde nevoilor studenților de a avea un spațiu de dezvoltare digitală în mediul universitar.”
Donația constă în soluții educaționale incluzive hardware și software aliniate la standarde STEAM. Echipamentele și programele informatice destinate educației au un accent special pe domeniile STEAM – Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică. Aceste soluții educaționale incluzive sunt proiectate să fie accesibile și utilizabile de o gamă largă de studenți, indiferent de abilitățile sau nevoile lor specifice, asigurând că nimeni nu este lăsat în urmă în ceea ce privește accesul la educația de calitate.
Componenta hardware include dispozitive fizice cum ar fi calculatoare, roboți educaționali și instrumente smart, toate fiind esențiale pentru o experiență de învățare practică și interactivă. Pe de altă parte, componenta software cuprinde programe de învățare, aplicații educaționale, jocuri interactive și platforme de colaborare online, care sunt aliniate la standardele educaționale STEAM și sunt proiectate să stimuleze gândirea critică, creativitatea și inovarea.
André Reinhard Fehrn, CEO Shape Robotics a declarat: „Sperăm că această inițiativă va marca începutul transformării digitale a sistemului educațional din Moldova, pentru a pregăti tinerii să aibă parte de o educație mai calitativă. Integrarea tehnologiilor și a Inteligenței Artificiale în cadrul orelor ajută profesorii, pentru că timpul este eficientizat întreg procesul de predare.”
Echipamente din dotare sunt menite să stimuleze un mediu de învățare dinamic și atractiv pentru studenți. Ele vor juca un rol crucial în dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice și studenților, pregătindu-i pentru provocările și oportunitățile erei digitale.
John P. Riordan, director adjunct al misiunii USAID Republica Moldova: „Studenți au oportunitatea de a învăța și îmbrățișa profesiile viitorului și a deveni mai puternici în contextul digitalizării. Suntem mândri să oferim suport Clasei Viitorului în organizarea și desfășurarea cursurilor pentru cadrele didactice din toată Moldova.”
În contextul inaugurării laboratorului inteligent a fost organizată Conferința „Impactul digitalizării asupra procesului educațional”. Evenimentul și-a propus să evidențieze importanța învățării tehnologiilor pentru adaptarea cerințelor erei digitale în care trăim. Scopul conferinței a fost susținerea și încurajarea dezbaterii pe tema educației, prin schimb de idei cu referire la impactul digitalizării și prin schimbul de experiență atât a cadrelor didactice, cât și a studenților.