Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior al Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Prima etapă a concursului a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane de euro.
În cadrul celei de-a doua etape a concursului, anunțată în data de 16 mai 2023, vor fi acordate finanțări în valoare totală de peste 10,4 milioane de euro.
„După cum știți deja, creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii este unul dintre obiectivele Ministerului Educației și Cercetării. Studiile de calitate înseamnă, în primul rând, profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă. În acest context, investim constant în universitățile și colegiile pedagogice, astfel ca acestea să pregătească profesori de cea mai înaltă calificare, care, la rândul lor, merg în școli și pregătesc copiii pentru viitor”, a menționat Anatolie Topală.
La concursul de proiecte pot participa instituțiile de învățământ superior publice, precum și colegiile pedagogice. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară.
Banii din aceste proiecte vor putea fi investiți în dotarea laboratoarelor, centrelor de cercetare, mediului de învățare etc.) și în ajustarea și modernizarea conținuturilor predate în colegii și universități.
Comparativ cu prima etapă a concursului de proiecte, a fost majorată suma maximă a finanțării de care pot beneficia instituțiile de învățământ superior. Universitățile vor putea accesa până la 3,5 milioane euro, față de 2,15 milioane euro cât era anterior. Suma maximă a finanțării de care vor putea beneficia colegiile rămâne la nivelul anului trecut – 900 000 euro.
Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie 2023. Evaluarea proiectelor de către experții independenți în domeniu se va finaliza până la 1 august 2023. Deciziile referitor la proiectele învingătoare vor fi anunțate până la 1 septembrie curent. Proiectele selectate urmează a fi implementate până în anul 2025.