Vizita Excelenței Sale Christian Daudel la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

La 11 aprilie 2023, în vizită la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău s-a aflat Excelența Sa, Christian DAUDEL, Consulul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Auvergne Rhône Alpes, Franța. Domnia sa a fost însoțit de Ion ȘTEFĂNIȚĂ, expert în domeniul patrimoniului cultural, absolvent al UPSC.

Oaspeții au avut o întrevedere cu Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC, Ludmila ARMAȘU-CANȚIR, vice-rector pentru relații internaționale, Gabriela TOPOR, Decanul Facultății Filologie și Istorie, Larisa NOROC, Șefa Catedrei Istorie și Științe Sociale, Valentina URSU, Directorul Școlii Doctorale „Istorie. Patrimoniu Cultural. Modernitate”. În cadrul discuțiilor au fost prezentate realizările UPSC în domeniul organizării procesului de studii și cercetare, deschiderii noilor specialități, participării Universității în proiecte și programe naționale și internaționale. Dna Rector Alexandra BARBĂNEAGRĂ a înmânat Scrisorile de intenții pentru stabilirea contactelor cu Universitățile Saint-Etiène și Lyon 3, menționând că Excelența Sa va fi Ambasadorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Vizita a continuat în „Clasa Viitorului – Centrul Național de Inovații Digitale în Educație. Oaspeții au fost profund impresionați de designul și dotarea cu echipamente digitale educaționale, apreciind că Centrul este o platformă de instruire pentru Universități, școli, centre de formare și un spațiu de instruire flexibil, care vine să ajute studenții, elevii, cadrele didactice în procesul de formare a competențelor secolului 21.

În finalul vizitei Excelența Sa a prezentat lecția publică „Géopolitique des Jeux Olympiques modernes (XXe-XXIe siècle)”, adresată studenților și profesorilor de la mai multe facultăți ale Universității, precum și pentru studenții, masteranzii și profesorii Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Prezentarea a debutat cu expunerea unui eveniment puțin cunoscut în istorie – Prima Olimpiadă a Republicii, ce au avut loc la Paris în anul 1796 cu participarea atleților din provinciile franceze. Retrospectiva istorică a organizării Jocurilor Olimpice ale contemporaneității, începând cu anul 1896 și până în prezent, a cuprins o analiză amplă a influenței factorului politic asupra prezenței sportivilor de-a lungul timpului. Expunând viitoarele Jocuri Olimpice din anul 2024, ce vor avea loc la Paris, dl Christian Daudel a expus modul de organizare, orașele și regiunile unde vor avea loc competițiile, traseul Focului Olimpic, grandioasa ceremonie de deschidere etc. Excelența sa a adresat invitația de a sosi în Franța în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice și a fi martori ai acestui frumos eveniment.

Participanții la prezentare au adresat întrebări referitoare la acceptarea olimpicilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, precum și cum aceste competiții mondiale pot contribui la promovarea păcii și bunei înțelegeri între toate țările lumii.

Loading