25 martie 2023, Chișinău – Competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023 a încheiat cu succes cea de-a VIII-a ediție, anunțând câștigătorii. La eveniment, au participat 29 echipe, formate din 214 copii și 49 de antrenori din toate regiunile Republicii Moldova.
Copiii, cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, au proiectat, construit și programat roboți, dar au venit și cu propuneri de soluții inovatoare la tema ediției din acest an: SuperPowered, care este una extrem de actuală – energia şi provocările legate de depășirea crizei energetice. Elevii au prezentat membrilor juriului proiectele de inovare ce oferă la această temă și au arătat numeroase beneficii ale energiei regenerabile pentru mediul înconjurător și pentru oameni.
Cele mai bune echipe, evaluate de juriul competiției, au fost premiate cu trofee construite din LEGO.
Câștigătorii FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023 sunt:
Campionul FIRST LEGO League 2023: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău
Premiul pentru „Proiectul de Inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
Premiul pentru „Proiectarea Robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni
Premiul pentru „Performanța Robotului”: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
Echipele câștigătoare au fost felicitate de vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ministrul Energiei, Victor Parlicov, dar și Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher și șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.
„FIRST LEGO League este cel mai pozitiv eveniment la care am participat în ultima perioadă. Intrând în această sală, am simțit o energie deosebită. Sunt convins că unii din participanții la această competiție vor avea realizări deosebite următorii ani. Le doresc acestor tineri să fie în continuare curajoși și îndrăzneți”, a declarat Dumitru Alaiba.
„Este uimitor entuziasmul participanților de la FIRST LEGO League și ideile pe care le-au avut aceștia, utilizând robotica pentru a aborda problemele energetice. Vom continua să susținem acești elevi și să aducem robotica în fiecare clasă a viitorului. Pentru că tinerii de azi sunt viitorii ingineri, ori membri ai echipei Guvernului sau de ce nu, experți în energie”, a spus Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova.
Toți participanții au primit medalii și certificate de participare, iar unor echipe le-au fost acordate premii speciale:
Premiul special pentru „Excelență în Inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
Premiul special pentru „Excelență în Inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, mun. Chișinău
Premiul special pentru „Perseverență”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău
Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, or. Calărași
Premiul special „Motivare”: Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Leova
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu – Făgurașii, CTICE, mun. Chișinău
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni
Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023 #SuperPowered se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul USAID, al Suediei și Marii Britanii în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Sponsori ai acestei ediții sunt companiile din sectoarele TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency.
Organizatorii și gazda evenimentelor sunt Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.În Republica Moldova, cursul de Robotică este studiat în peste 200 de instituții de învățământ și biblioteci, iar competiția se află la cea de a VIII-a ediție.