Masa rotundă: „Aspecte sociopsihologice ale securității copiilor în medii familiale și rezidențiale” – relatări și concluzii

Astăzi, în data de 4 februarie 2022, a fost desfășurată, în format online, masa rotundă: „Aspecte sociopsihologice ale securității copiilor în medii familiale și rezidențiale”, având ca scop formarea atitudinii, abilităților și cunoștințelor privind securitatea psihologică a copiilor.

Evenimentul a fost adresat studenților, masteranzilor, doctoranzilor, specialiștilor din domeniu și tuturor celor interesați de Securitatea Sociopsihologică a copilului și familiei, întrunind 100 de participanți interesați de subiectele expuse.

Masa rotundă a fost organizată de către Catedra Asistență Socială a Facultății Psihologie și Psihopedagogie Specială, UPSC, în colaborare cu Fundația „Regina Pacis” și Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Activitatea se înscrie în proiectul: „Aspecte psihosociale ale securității psihologice și manifestările ei în plan social la copii”, director de proiect, conf.. univ, dr. Sergiu SANDULEAC. Executor: Victoria PLĂMĂDEALĂ dr. în psihologie, lector univ., șefă interimar Catedra Asistența Socială, UPSC.

Experții invitați la acest eveniment au fost:

  • Dna Viorica ADĂSCĂLIȚĂ dr. în psihologie, membru al echipei CNPAC (Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii)
  • Dna Inga PLATON dr. în psihologie, director de proiect în cadrul Fundației „Regina Pacis”, managerul Serviciului „Locuință asistată”.

Activitatea aurmărit atingerea următoarelor obiective: diferențierea noțiunii de securitatea psihologică, violență, factorii de risc și de protecție; identificarea consecințelor și a soluțiilor optime și conștientizarea rolului specialiștilor în formarea securității psihologice.

Subiecte abordate în discuție au fost:

  • Securitatea psihologică a copiilor în familie: factorii de risc și de protecție
  • Consecințele violenței asupra securității psihologice a copiilor
  • Rolul specialiștilor în formarea securității psihologice

La eveniment au fost prezenți 100 de participanți (maximum acceptat de Google meet): studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori de la facultatea Psihologie și Psihopedagogie Specială și Facultatea de Științe ale Educației, UPSC, dar și de la ULIM, UST, USEM.

Propuneri de perspectivă în soluționarea problemei securității psihologice la copii și adolescenți:

Securitatea psihologică prezintă nu doar pericolele probabile, dar identifică și cauzele acestora venind cu propuneri de intervenție asupra cauzelor generatoare de riscuri sociale.

Se necesită a securiza copilul și a-l include în sistemul de protecție socială. Protecția copilului aflat în mediul familial, absorbit de riscuri pentru dezvoltarea și educația acestuia, reprezintă un set de măsuri orientat spre asigurarea unui anumit nivel de bunăstare și securitate pentru copil.

Implicarea cadrelor didactice în adaptarea școlară a copiilor cu istoric de abuz și neglijare.

Una dintre cele mai mari traume, pe care o trăiește un copil atunci când este separat de familie și se află într-un serviciu de tip rezidențial, este separarea acestuia de mediul familial, separare care declanșează consecințe grave, negative pe plan emoțional, social etc. Legătura afectivă părinte-copil, sau atașamentul, este de a proteja copilul de factori externi sau interni care ar putea avea consecințe destabilizatoare asupra acestuia.

Printre subiectele de discuție au fost evidențiate următoarele:

  • Securitatea copiilor în lumea virtuală și modalități de protejare a lor
  • Strategii, scheme eficiente (pentru cadre didactice și părinți) de soluționare a situațiilor de violența, abuz, inclusiv în mediul online
  • Violența psihologică în familie
  • Satisfacerea nevoilor copilului, la care este întreruptă legătura afectivă părinte-copil: nevoia de siguranță, nevoia de respect, de autorealizare
  • Dificultățile cu care se confruntă copiii în urma separării de mediul familial și plasării în instituții de plasament
  • Dezvoltarea celor mai importante repere în viaţa copiilor, deprinderilor de viaţă
  • Parteneriatul pentru abordarea intersectorială a protecției copilului etc.

Loading