Proiectul Culinary Trail – prezență cheie în cadrul Ceremoniei Rețelei Centrelor de Transfer Dunărene și a Forumului Anual EUSDR de la Sarayevo din 4 – 6 Noiembrie 2025, eveniment dedicat inovării și transferului de cunoștințe
În perioada 4 – 6 noiembrie 2025, Vitalie Dilan, membru al echipei de implementare al Proiectului Culinary Trail de la UPSC a participat la o serie de evenimente organizate în or. Sarayevo, Bosnia și Herțegovina:
- cea de-a 4-a reuniune a Comitetului Director (SCOM) a proiectului, găzduită de SERDA și RAIS la Sarajevo (4 noiembrie 2025),
- Ceremonia Rețelei Centrelor de Transfer Dunărene (DTC – Danube Transfer Centre), facilitând colaborarea intersectorială între Aria Prioritară 3 (Turism și Cultură) și Aria Prioritară 8 (Competitivitate) (4 noiembrie 2025),
- cea de-a 14-a ediție a Forumului Anual a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – EUSDR (5 – 6 noiembrie 2025).
Printre principalele aspecte discutate în cadrul ședinței Comitetului Director al proiectului au fost:
- Revizuirea progresului în documentarea și digitalizarea patrimoniului culinar a celor 30 de grupuri etnice din regiunea Dunării,
- S-au prezentat actualizări privind dezvoltarea Traseului culinar transnațional, inclusiv componentele sale digitale (Catalogul digital, experiențe VR etc.) și implementarea unor soluții de mobilitate verde.
- Un accent deosebit s-a pus pe utilizarea patrimoniului culinar pentru a stimula dezvoltarea economică locală, a crea oportunități de angajare și a promova incluziunea socială prin implicarea minorităților și a grupurilor marginalizate.
- S-au stabilit pași de urmat pentru dezvoltarea brandului “Culinary Trail” și pregătirile pentru deschiderea Centrului de Instruire și Demonstrație în Novo Mesto, Slovenia ce urmează a fi inaugurat în luna noiembrie current.
- Toate rezultatele obținute până la moment vor fi integrate în cadrul Strategiei transnaționale pentru protecția și dezvoltarea patrimoniului culinar la nivelul Regiunii Dunărea care este în proces de elaborare și își propune dezvoltarea de noi modele de turism culinar.
Pe parcursul celui de-al 14-lea Forum Anual EUSDR, Proiectul Culinary Trail a fost o prezență cheie în cadrul Ceremoniei Rețelei Centrelor de Transfer Dunărene din 4 noiembrie 2025, un eveniment dedicat inovării și transferului de cunoștințe. Proiectul Culinary Trail este recunoscut ca fiind unul dintre proiectele – pilot ale Ariei Prioritare 3 a Strategiei Dunării. Proiectul Culinary Trail este un exemplu inspirațional de integrare a patrimoniului culinar cu soluțiile digitale moderne. Obiectivul principal este de a transforma și promova moștenirea culinară a Regiunii Dunării într-un brand turistic durabil și incluziv. În cadrul evenimentului, Prof. Dr. Borut Rončević, Lider de proiect (SASS) a prezentat proiectul Culinary Trail Interreg Danube, evidențiind modul în care tehnologia digitală (VR) poate servi drept punte între tradiție și vizitatorii moderni. Participanții au avut posibilitatea de a fi parte a unei experiențe interactive și imersive a patrimoniului culinar local prin utilizarea ochelarilor VR. Culinary Trail a fost identificat ca fiind unul dintre proiectele inspiraționale alături de alte proiecte, dar și inițiative de finanțare, care ilustrează modul în care patrimoniul culinar poate fi valorificat prin parteneriate solide și contribuie direct la atingerea obiectivelor macro-regionale ale Regiunii Dunărea:
- Culinary Trail susține tranziția verde și digitală în turism, sprijinind în același timp antreprenoriatul local și IMM-urile (contribuind la dezvoltarea sustenabilă și digitalizare),
- Proiectul se poziționează ca o legătură esențială între moștenire, inovație și sustenabilitate, susținând dezvoltarea economiei circulare și a tehnologiilor.
Prezența activă a membrilor proiectului la Forumul Anual EUSDR de la Sarajevo (4 -6 noiembrie 2025) a subliniat angajamentul tuturor partenerilor față de dezvoltarea coezivă și inovația regională. Astfel, Culinary Trail evoluează rapid dintr-o simplă idee de proiect într-un brand la nivelul Dunării, transformând gastronomia într-un instrument puternic pentru promovarea turismului durabil și a coeziunii culturale în Regiunea Dunării.
Facultatea de Geografie, UPSC este unul din cei 18 parteneri în cadrul Proiectului Culinary Trail; proiectul a fost lansat în ianuarie 2024 și se implementează pe o durată de 30 luni. Proiectul Culinary Trail este susținut de Programul Interreg Regiunea Dunării, co- finanțat de Uniunea Europeană.
- Pentru detalii, Vă recomandăm să accesați pagina web a proiectului: https://interreg-danube.eu/projects/culinary-trail.











![]()
