În perioada 19-23 mai 2025, reprezentanți ai echipei de implementare al Proiectului Culinary Trail de la UPSC, Lucia Căpățînă, coordonator de proiect și Vitalie Dilan, membru al echipei, împreună cu reprezentantul Oficiului Turismului și Vinului din UTA Găgăuzia Irina Odnastalco, director intermiar au participat la ședința de progres și la 3 ateliere de lucru tematice organizate de Centrul de Cercetare “Dezvoltarea Reională și Globală” în or. Sandanski, Bulgaria.
Unul din obiectivele proiectului este de a implementa modele sustenabile pentru afaceri, iar instrumentele aplicate a fost organizarea a trei ateliere de lucru:
– Atelier de sustenabilitate 1 – De la viziune la acțiune: Înțelegerea proiectului Culinary Trail și a modelului de afaceri,
– Atelier de sustenabilitate 2 – Sustenabilitatea în acțiune: Stimularea impactului de mediu, social și economic,
– Atelier de sustenabilitate 3 – Dezvoltarea de instrumente de implementare a sustenabilității.
Aceste ateliere de lucru au oferit oportunitatea de a fi la aceeași masă rotundă atât partenerii de proiect, cât și partenerii asociați, precum și părți interesate cheie pentru a dezvolta în comun un model de afacere sustenabil în domeniul turismului culinar. Accentul principal a fost pe consolidarea capacității locale prin promovarea practicilor sustenabile și stimularea impactului pe termen lung în regiune. Ca exemplu de bune practici locale pentru o afacere turistică sustenabilă a fost organizată o vizită de studiu la vinăria Villa Melnik, s. Harsovo, regiunea Melnik.
Un alt obiectiv al proiectului este elaborarea și completarea Catalogului digital al patrimoniului culinar cu date despre cele 30 grupuri entice din regiunea Dunărea identificate ca grup țintă. În calitate de lider pentru Activitatea 1.2, membrii echipei UPSC au raportat progresul înregistrat de parteneri în completarea catalogului digital, dar și rezultatele preliminarii ale acestei activități. UPSC a colectat 20 de unități de patrimoniu culinar pentru grupul etnic găgăuz, date care au fost introduse și prezentate în catalogul digital ca rezultat a cercetărilor de teren efectuate de echipa proiectului.
Alte rezultate discutate pe durata ședinței au fost: elaborarea brandului Culinary Trail și a experiențelor turistice utilizînd Realitatea Virtuală (VR), elaborarea Strategiei transnaționale pentru protecția și dezvoltarea patrimoniului culinar etnic și local în Regiunea Dunării, Planurile de Acțiuni Locale pentru fiecare grup etnic, constituirea și consolidarea Grupurilor de Lucru Strategice etc. Facultatea de Geografie, UPSC este unul din cei 18 parteneri în cadrul Proiectului Culinary Trail; proiectul a fost lansat în ianuarie 2024 și se implementează pe o durată de 30 luni. Proiectul Culinary Trail este susținut de Programul Interreg Regiunea Dunării, co- finanțat de Uniunea Europeană.
- Pentru detalii, Vă recomandăm să accesați pagina web a proiectului: https://interreg-danube.eu/projects/culinary-trail .











