Skip to content

Colocviul științific pentru cadrele didactice universitare din România și Republica Moldova, ediția a II-a

La Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă” din Chișinău, în data de 28 martie 2025, a fost organizat Colocviul științific „Competența de cercetare pedagogică acțională a studenților. Indicatori, descriptori și criterii de evaluare”, eveniment științific organizat în cadrul Subprogramului instituțional de cercetare „Managementul formării profesionale pentru cercetarea acțională în perspectiva inovării educației” pentru anii 2024-2027.

Scopul colocviului științific a fost abordarea teoretico-practică a competenței de cercetare pedagogică acțională a studenților pedagogi în termeni de indicatori, descriptori și criterii de evaluare. La evenimentul științific au participat expertul internațional, Maria Magdalena Stan, conf. univ., dr., Decanul facultății Științe ale educației, Universitatea Natională de Stiință și Tehnologie, Politehnica București, Centrul Universitar Pitești, membrii subprogramului instituțional de cercetare „Managementul formării profesionale pentru cercetarea acțională în perspectiva inovării educației”, cadre didactice din Moldova și România. Evenimentul a fost moderat de către directorul subprogramului Maia Borozan.

               Sesiunea de comunicări a inclus următoarele discursuri științifice:

  • Maia Borozan,profesor universitar, dr. hab. „Indicatori, descriptori și criterii de evaluare a  competenței de cercetare pedagogică  acțională a studenților pedagogi”;
  • Diana Antoci,profesor universitar, dr. hab. „Particularități și niveluri de formare a competenței de cercetare pedagogică  acțională la studenții pedagogi”
  • Maria Magdalena Stan, conf. univ., dr., Universitatea Natională de Stiință și Tehnologie, Politehnica București, Centrul Universitar Pitești, „Factorii personali și educaționali în formarea competenței de cercetare pedagogică acțională la studenți”
  • Aurelia Balan,directoare la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Bălți „Competența de cercetare – exigență contemporană a politicilor de formare a cadrelor didactice”.

Urmare a dezbaterilor științifice, au fost discutate rezultatele investigației teoretice și experimentale privind cele mai relevante competențe profesionale de CPA; a fost stabilită structura și componentele competenței de cercetare pedagogică acțională (afectiv-atitudinală, acțională, cognitivă și reflexivă și valorile aferente acestora: colaborare, transparență, sustenabilitate, responsabilitate, leardership, excelență, rigoare științifică, logică, metodologie bine fundamentată, flexibilitate, planificare strategică, orientare spre renovare și transferabilitate, claritate și profunzime, interpretare științifică a problemelor, validitate, obiectivitate științifică, adaptabilitate, proactivitate, adaptabilitate, originalitate, gândire critică și inovatoare, eficiență, aplicativitate extinsă, gestionare optimă a resurselor, relevanță, recunoaștere academică, impact instituțional și social. Expertul internațional, Maria Magdalena Stan a prezentat Nota de evaluare, apreciind înalt principalele rezultate ale cercetării, produse în cadrul subprogramului: conceptul de CPA, principiile CPA, Metodologia CPA, registrul competențelor profesionale de CPA în contextul valorilor culturii inovării.  În rezultatul comunicării științifice s-a ajuns la concluzia privind valoarea competențelor de CPA, care constituie platforma inovatoare pentru dezvoltarea profesională și pentru adaptarea practicilor educaționale la nevoile sociale prin valorificarea unor metodologii pedagogice inovatoare cu impact optim în promovarea culturii inovării în învățământul superior pedagogic.

Loading