Pe data de 27 martie 2025, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și-a început lucrările Conferința Științifică Internațională „Știință și inovație: noi abordări și perspective”, care a întrunit participanți din țară și din străinătate, inclusiv din Canada, SUA, Germania, Serbia, Franța, Italia, Polonia, România, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Marea Britanie, China, Estonia.
Oaspeți de onoare au fost dna Aurelia Hanganu, director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și dl Mihai Onoi, vicepreședinte al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).
În deschiderea evenimentului, rectorul universității, doamna Alexandra Barbăneagră, a salutat participanții și partenerii și a remarcat importanța momentului, care are loc în an jubiliar, când se împlinesc de 85 de ani de la fondarea universității, fapt ce constituie un prilej de a demonstra cele mai frumoase performanțe. Totodată, dna rector a menționat că genericul conferinței reflectă importanța îmbinării educației și cercetării, doi piloni fundamentali pentru dezvoltarea societății moderne, și că universitatea face pași siguri în consolidarea cercetării și în extinderea relațiilor cu partenerii internaționali, fapt ce constituie un garant al calității în educație. Domnia Sa a apreciat participarea la eveniment a tinerilor cercetători și doctoranzi, alături de cercetători consacrați, exprimându-și convingerea că acest for științific va servi drept platformă pentru discuții de calitate și schimb de bune practici, care vor contribui la dezvoltarea sistemului educațional și a cercetării. De asemenea, doamna rector a apreciat înalt contribuția organizatorilor conferinței, în persoana dnei Diana Antoci, prorector pentru cercetare, a dnei Silvia Chicu, șefa Secției pentru managementul cercetării, dezvoltării și inovării și a membrilor comitetului de organizare.
Directorul general al ANCD, doamna Aurelia Hanganu, a evidențiat, în discursul său, rolul important al educației și a menționat că, fără cercetare și inovare, educația nu ar mai putea produce capitalul uman de care are nevoie societatea. Dna director a apreciat tematica variată și importantă propusă pentru a fi abordată în cadrul conferinței. Totodată, a remarcat inițiativele academice și de cercetare ale UPSC și a accentuat că, în prezent, cercetarea devine un domeniu atractiv, îndemnând comunitatea academică să se implice activ în cercetare și să valorifice oportunitățile oferite.
Vicepreședintele ANACEC, domnul Mihai Onoi, a felicitat comunitatea UPSC pentru organizarea evenimentului științific, a remarcat angajamentul asumat de UPSC față de educația de calitate și a apreciat contribuția Universității în domeniul cercetării și inovării.
Cu prilejul acestui eveniment jubiliar, Domnia Sa a înmânat Diploma de gratitudine, oferită Universității de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare în semn de înaltă apreciere a activității de promovare a culturii calității în educație și cercetare și pentru rezultate excelente obținute în pregătirea tinerilor specialiști și cercetători.
În sesiunea de comunicări în plen, au luat cuvântul următorii vorbitori:
- Gina Aurora Necula, dr., conf. univ., Institutul Limbii Române, Ministerul Educației și Cercetării, România: „Delimitări conceptuale în studiul limbilor. Relația limbi majoritare – limbi minoritare”;
- Eugenia Chiriac, dr., conf. univ., UPS „Ion Creangă” din Chișinău: „Elemente de bionică și designul vestimentar”;
- Diana Spulber, profesor, dr., Universitatea din Genova, Italia: „Noi instrumente, noi provocări”;
- Krzysztof Wiedermann, Universitatea Comisiei Naționale pentru Educație din Cracovia, Polonia: „Procesele contemporane de transformare socioeconomică în Europa – provocări pentru știință și educație”;
- Constantin Ciorbă, dr. hab., prof. univ., UPS „Ion Creangă” din Chișinău: „Studii superioare de doctorat: provocări actuale și perspective de dezvoltare”.
Ședința plenară s-a încheiat cu ceremonia de premiere a laureaților concursului „Cercetătorul anului 2024” și „Tânărul cercetător al anului 2024” organizat în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Categoria „Cercetătorul anului 2024”:
- domeniul ştiinţe umanistice și arte
- dl Sergiu MUSTEAȚĂ – Diploma de gradul I
- dl Alexandru BURLACU – Diploma de gradul II
- domeniul ştiinţe ale naturii.
- dna Eugenia CHIRIAC – Diploma de gradul I
- domeniul ştiinţelor sociale.
- dl Sergiu SANDULEAC – Diploma de gradul I
- dna Silvia GOLUBIȚCHI – Diplomă de gradul II
- dna Ana BULAT-GUZUN – Diplomă de gradul III
Categoria „Tânărul cercetător al anului 2024”
- domeniul ştiinţelor sociale
- dna Victoria STRATAN – diplomă de gradul I
Moderatoarele evenimentului au fost doamnele conferențiare Oxana Golubovschi și Lilia Herța.
În partea a doua a zilei, conferința a continuat cu o sesiune de comunicări în cele 15 secții, în cadrul căreia cercetătorii și-au împărtășit rezultatele cercetării, fapt care a oferit oportunitatea de interacțiune și schimb de bune practici în domeniul cercetării și inovării.
tea a doua a zilei, conferința a continuat cu o sesiune de comunicări în cele 15 secții, în cadrul căreia cercetătorii și-au împărtășit rezultatele cercetării, fapt care a oferit oportunitatea de interacțiune și schimb de bune practici în domeniul cercetării și inovării.






















