În data de 23 decembrie 2024, la Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială a UPSC, a avut loc evenimentul de lansare a suporturilor curriculare elaborate în cadrul subproiectului „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii”, implementat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în Proiectul „ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA” (PÎSM), Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) cu suportul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și suportul financiar al Băncii Mondiale.
Activitatea se înscrie în obiectivul general al subproiectului de reconceptualizare a programelor de studii pedagogice din perspectiva integrării, abordării praxiologice și digitalizării procesului de formare profesională, în acord cu cerințele pieței muncii.
Este ultima achiziție de valoare, realizată la finalizarea subproiectului, care urmărește îmbunătățirea calității procesului de formare profesională a viitorilor pedagogi. Cele nouă suporturi de curs au fost elaborate grație parteneriatului prodigios inițiat între titularii de curs și consultanții individuali, selectați prin concurs public de achiziții, pentru a acorda suport și expertiză a cursurilor universitare, incluse în programele de studii superioare de licență și de master din domeniul Științe ale educației, lansate în această primăvară în cadrul subproiectului. Astfel:
- Suportul de curs: Medierea conflictelor organizaționale a fost elaborat de Maria VÎRLAN, dr., prof. univ., UPSC, în parteneriat cu Cristian Ionel MĂDUȚĂ, dr., conf. univ. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, România.
- Suporturile de curs: Tehnici de cercetare și scriere academică, Didactica disciplinelor nonlingvistice au fost elaborate de Angela SOLCAN, dr., conf. univ., UPSC, în parteneriat cu Monica VLAD, dr., prof. univ., Universitatea „Ovidius” din Constanța, România.
- Suportul de curs: Psihopedagogia devianței comportamentale a fost elaborat de Maria DIȚA, dr., conf. univ., UPSC, în parteneriat cu Ovidiu-Florin TODERICI, dr., conf. univ. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, România.
- Suportul de curs: Consiliere organizațională în crearea mediului educațional incluziv și participativ a fost elaborat de Tatiana VASIAN, dr., conf. univ., UPSC, în parteneriat cu Ovidiu-Florin TODERICI, dr., conf. univ. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, România.
- Suportul de curs: Didactica limbii și literaturii române II a fost elaborat de Silvia GOLUBIȚCHI, dr., conf. univ., UPSC, în parteneriat cu Tatiana CALLO, dr. hab., prof. univ., ANACEC.
- Suportul de curs: Metodologia educației pentru sănătate a fost elaborat în baza parteneriatului stabilit între Lidia COJOCARI, dr., conf. univ., UPSC, Gheorghe GÎNJU, dr., conf. univ., UPSC, și Tatiana GÎNJU, dr., conf. univ., USARB.
- Suportul de curs: Metodologia educației fizice a fost elaborat în baza parteneriatului stabilit între Natalia CARABET, dr., conf. univ., UPSC, Lidia COJOCARI, dr., conf. univ., UPSC, și Igor ARSENE, dr., conf. univ., USEFS (USM).
- Suportul de curs: Civilizație și integrare europeană a fost elaborat de Lucia SAVA, dr., conf.univ., UPSC, în parteneriat cu Adrian-Gabriel CORPĂDEAN, dr., conf. univ., Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
La evenimentul de lansare, organizat în format mixt, au participat autorii, administrația universității, cadre didactice și studenți.