Prima zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an a fost proclamată de către UNESCO, în 2019, drept Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullyingului la școli, inclusiv, Cyberbullying (International Day against Violence and Bullying at School including Cyberbullying). Astfel, se recunoaşte că violența școlară, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare.
Ziua internațională împotriva violenței și a bullyingului în școală este o ocazie de a sublinia importanța unui mediu educațional sigur, în care copiii să se dezvolte și să învețe fără teama de a fi hărțuiți. Acest fenomen complex, care include forme de bullying fizic, verbal și online, necesită atenția tuturor – părinți, educatori, autorități și industrie – pentru a crea spații de învățare sigure și susținătoare.
În R. Moldova, în perioada 4 și 8 noiembrie 2024, este desfășurată Săptămâna Anti-Bullying, o Campanie de informare și sensibilizare a elevilor, profesorilor și părinților cu privire la fenomenul de bullying și consecințele acestuia. Astfel, elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale sunt informați despre consecințele și metodele de prevenire a bullyingului și a violenței în școli, fiind îndemnați să recunoască și să raporteze cazurile de bullyng, în vederea încetării acestui fenomen nociv pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a societății.
Preocuparea la nivel global cu privire la sănătatea mintală şi bunăstarea elevilor continuă să crească. Combaterea violenței în școli necesită un efort comun din partea părinților, profesorilor, autorităților și a comunității. Este esențial ca profesorii și personalul școlii să fie pregătiți pentru a identifica și aborda semnele de bullying, oferindu-le elevilor suport și un cadru în care să se simtă protejați. Părinții, la rândul lor, pot contribui prin menținerea unui dialog deschis cu copiii lor, încurajându-i să își exprime emoțiile și să raporteze orice formă de hărțuire.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullyingul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului. E unul dintre cei mai mari factori care duc la escaladarea episoadelor depresive.