Subiecte controversate ale societății contemporane, abordate la conferința științifică, organizată de Facultatea de Filologie și Istorie

La 25-26 octombrie 2024, Facultatea de Filologie și Istorie, Catedra Istorie și Științe Sociale, Școala Doctorală „Istorie. Patrimoniu cultural. Modernitate” au organizat conferința științifică națională cu participare internațională „Probleme sensibile și controversate ale societății contemporane”.

Conferința a întrunit 92 de cercetători științifici, cadre didactice din învățământul superior, doctoranzi, profesori din colegii, licee, gimnazii, muzeografi, specialiști din instituții de stat și asociații nonguvernamentale din Republica Moldova, România, Ucraina, Belarus.

Organizatorii i-a avut în calitate de parteneri pe: Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Institutul Patrimoniului Cultural, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, România.

Subiectele expuse în cadrul ședinței plenare și celor 5 secțiuni s-au axat pe câteva arii tematice: Probleme sensibile ale lumii contemporane reflectate în cercetările științifice de la începutul sec. XXI; Dileme ale democrației: provocări și soluții; Tendințe moderne în cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural; Formarea competențelor pentru cultura democratică în cadrul disciplinelor școlare „Educație pentru societate”, „Științe socio-umaniste”, „Filozofie”, „Religie”; Abordarea problemelor controversate ale societății la disciplinele școlare „Istoria Românilor și Universală”, „Limba și literatura română”.

Comunicările au trezit un viu interes din partea participanților din toate atelierele. Pentru a mări impactul abordărilor expuse la conferință, organizatorii intenționează să publice materialele acestei manifestări științifice într-un volum tematic.

Loading