Studenții Facultății de Arte Plastice și Design, în cadrul proiectului „YOUTH RISING AGAINST HATE SPEECH”

În timpul verii 2024, îaninte de a începe un nou an de studii, studenții Facultății de Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă”, de la programul de studii Grafică (anul I, II, III și masterat), au participat la workshopul „Youth Rising Against Hate Speech”. Timp de trei zile, aceștia au studiat și analizat impactul discursului instigator la ură. Studenții au fost implicați în exerciții și activități interactive pe această temă, precum și în sesiuni de informare și discuții organizate de reprezentanți ai Oficiului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). De asemenea, au asistat la o prezentare susținută de Alex Buretz, designer grafic, ilustrator, caricaturist și activist civic, care le-a împărtășit din propria sa experiență atât în exprimarea artistică, cât și în combaterea discursului de ură cu care s-a confruntat. Acesta este, de asemenea, absolvent al Facultății de Arte Plastice și Design a UPSC.

În urma acestui workshop, studenții au fost provocați să elaboreze lucrări de artă care vor crește gradul de conștientizare împotriva discursului instigator la ură, aceste lucrări urmează să fie expuse în spațiile publice din orașul Chișinău cu scopul de a sensibiliza societatea în legătură cu această problemă.

La data de 6 septembrie 2024, a avut loc ultima ședință de aprobare a lucrărilor finale. În cadrul workshopului și în procesul de realizare a lucrărilor studenții au fost ghidați de profesorii facultății Ana Gobjila și Adrian Cuceriavîi.

Această activitate este implementată în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), UNDP Moldova, UN Women Moldova și finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).

Felicitări! Succese mari și multă inspirație!

Loading