In Memoriam: doctor habilitat, profesor universitar Jelescu Petru Ștefan

In Memoriam: Jelescu Petru Ștefan, doctor habilitat în științe, profesor universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău – personalitate eminentă în știința psihologică și pedagogică 1 octombrie 1948 – 3 septembrie 2024.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău anunță cu îndurerare profundă despre trecerea în lumea celor drepți, pe 3 septembrie 2024, la vârsta de 75  de ani, a Profesorului Emerit, doctor habilitat în științe, profesor universitar JELESCU Petru Ștefan.

Întreaga activitate a savantului și profesorului habilitat Petru Ștefan JELESCU exprimă profunzime științifică, consacrare, implicare, devotament în activitatea didactică, precum și o mare cumsecădenie îmbinate cu o neobișnuită putere de muncă. Fiind  un model de Om cu personalitate puternică dedicat carierei universitare, didactice și științifice. În cercetările teoretice și practice a manifestat curiozitate științifică pentru abordarea, metodele, geneza, formarea, mecanismele funcționării afirmației și negației ca operații de gândire, a particularităților de vârstă și individuale a acestor  moduri de  cugetare. A manifestat interes științific pentru conceptul de vectorul efectului sau concepția rezultantei.

Petru Jelescu s-a născut pe 1 octombrie 1948 în satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești. A absolvit Școala pedagogică din Orhei și Institutul Pedagogic de Stat „V.I. Lenin” din Moscova.

A susținut teza de doctor în științe la Universitatea  de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova și teza de doctor habilitat în științe la Institutul de Științe ale Educației din Chișinău. Pe tot parcursul anilor de activitate didactică a altoit studenților cunoștințe temeinice și dragoste pentru profesia aleasă, bucurându-se de admirația și respectul discipolilor săi care activează pe tot teritoriul Republicii Moldova și în afara țării. 

A fost membru al Colegiilor de redacție a revistelor științifice din Moldova și străinătate. A participat la diverse proiecte și granturi de cercetare la nivel internațional. A fost membru al Colegiului de redacție al „Revistei de științe socioumane” din RM, membru al Colegiului de redacție al revistei științifice „Psihologie. Pedagogie specială. Asistenţă socială.” din RM și membru al Colegiului de redacție al revistei științifico-practice „Psihologie” din RM, membru al Consiliului Științific Specializat la Psihologia educațională și Psihologia dezvoltării și membru al Seminarului Științific de Profil la Psihologie din cadrul UPS „Ion Creangă” din Chișinău, membru al Colegiilor de redacție a revistelor științifice din Federaţia Rusă Гуманитарно- педагогические исследованияa Universității Tehnice de Stat din Magnitogorsk și Вестник Вятского государственного университета.

A fost secretar al Consiliului coordonator pentru desfășurarea reformei învățământului din cadrul Comisiei pentru cultură, știință, învățământ şi mijloace de informare în masă a Parlamentului Republicii Moldova.

A excelat în funcția de decan al Facultății de Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A participat la diverse foruri științifice naționale şi internaționale. A scris și a publicat peste 200 de lucrări științifice şi metodico-didactice: monografii, antologie, manuale, suporturi de curs, compendiumuri, articole științifice și de popularizare a științei și educației.

În calitate de conducător științific, a ghidat cadrele științifice în realizarea tezelor de doctor și de doctor habilitat în științe.

A fost membru al Comisiei de experți în pedagogie, psihologie, didactici particulare a CNAA a RM; președinte al acestei comisii; membru al Comisiei de atestare a CNAA a RM, membru al Comitetului pentru decernarea Premiului Național al RM în domeniul științei și tehnicii.  

A fost menționat cu Diplome ale Ministerului Educaţiei pentru muncă îndelungată şi rodnică în domeniul învățământului universitar, activitate ştiinţifico-pedagogică prodigioasă, merite deosebite în pregătirea specialiştilor de înaltă calificare; cu Diploma Consiliului Național de Acreditare şi Atestare a Republicii Moldova pentru merite deosebite în pregătirea şi atestarea cadrelor științifice şi ştiinţifico-didactice de calificare înaltă.

A fost decernat cu Diploma de Onoare de către Președintele Republicii Moldova în semn de înaltă apreciere și recunoaștere a valorii profesionale, pentru rezultate de excepție obținute în studiul psihologiei și activitate științifică și metodico-didactică prodigioasă.

A fost decernat cu Diploma de Gratitudine a senatului ULIM pentru dăruire, pasiune, competență și prezență excepțională în plan academic, științific, economic și social, promovare a științei psihologice în Republica Moldova.

A fost decernat cu Diploma de Onoare în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru contribuții deosebite în promovarea culturii calității în educație și cercetare, Bălți 12 octombrie 2020.

A fost unul dintre ctitorii Bisericii sf. Mucenic Diomid din mun. Chişinău, sectorul Rîșcani, cartierul Poșta Veche.

A fost inclus în lista „Personalități marcante” a Primăriei comunei Sărata Galbenă din raionul Hancești, RM.

Pentru rezultatele obținute i s-a acordat titlul de Professor Emeritus al UPS „Ion Creangă”, i s-a conferit Medalia  „Ion Creangă ” a UPS „Ion Creangă” din Chișinău și  Medalia „Meritul Civic” a Republicii Moldova.

A fost inclus în lista Psihologilor români ai secolului XX, în Enciclopedia scrisă de Pavel Mureșanu și Ion Mânzat.

În aceste clipe de profundă tristețe și îndurerare, comunitatea academică și științifică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău transmite condoleanțe familiei, colegilor, discipolilor, studenților.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace… Lumină veșnică…

Familia regretatului profesor Petru Jelescu aduce la cunoștința celor care l-au cunoscut și doresc să-l petreacă pe ultimul drum, pot veni joi, în data de 5 septembrie 2024, între orele 12:00 și 15:00, în sala nr. 3 de la Ritus, situată pe strada Doina, nr. 193.

Loading