UPSC: SCHIMB DE BUNE PRACTICI PRIVIND ASIGURAREA CALITĂȚII ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR

În perioada 1-6 iulie 2024, echipa managerială a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC), formată din: rectorul Alexandra Barbăneagră, șefa Secției Asigurarea Calității și Dezvoltare Curriculară, Lucia Cepraga, directoarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, Victoria Belous, decanul Facultății de Arte Plastice și Design, Ana Simac, și șefa Direcției Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional, Lucia Sava, a efectuat o vizită de studiu și schimb de bune practici privind asigurarea calității în învățământul superior la câteva instituții din România. Aceasta a inclus întâlniri cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Academia de Studii Economice din București și Universitatea Transilvania din Brașov.

Scopul vizitei a fost analiza bunelor practici în aplicarea mecanismelor de asigurare a calității pentru monitorizarea programelor de studii superioare, aliniate la cerințele pieței muncii.

  • planificarea, evaluarea și monitorizarea proceselor de management instituțional;
  • îmbunătățirea continuă a calității programelor de studii universitare;
  • creșterea culturii calității instituționale;
  • procedurile sistemului de management al calității, aplicabile atât în evaluarea internă, cât și în cea externă;
  • aplicarea chestionarelor și metodologia de implementare a rezultatelor;
  • analiza pieței muncii și alinierea programelor de studii la cerințele acesteia;
  • internaționalizarea programelor de studii superioare.

Pe parcursul vizitei, echipa UPSC a explorat experiențele universităților din România în consolidarea și asigurarea eficacității sistemelor interne de asigurare a calității. Discuțiile s-au axat pe evaluarea externă a calității, incluzând:

Această vizită a fost o oportunitate pentru dezvoltarea noilor parteneriate educaționale și colaborări între membrii comunităților academice din instituțiile partenere.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul subproiectului „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” (ACRVP), parte a Proiectului Învățământului Superior din Moldova (PÎSM) implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Loading