Mobilitate academică Erasmus+, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște

În perioada 27-31 mai 2024, conf. univ., dr. Valentina URSU a realizat o mobilitate academică de predare la Universitatea „Valahia” din Târgoviște în cadrul programului ERASMUS+.

Vizita a demarat cu o întrevedere cu Decanul Facultății de Științe Umaniste, prof. univ., dr. Constantin PEHOIU, în cadrul căreia a fost discutată activitatea facultății în domeniul Istorie și perspectivele de colaborare ale Universității „Valahia” cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți.

Doamna Valentina Ursu a realizat câteva lecții cu studenții anilor II și III, de la specialitatea Istorie. Cursurile au cuprins discutarea subiectelor referitoare la rolul moștenirii culturale în păstrarea identității culturale, patrimoniul ca sursă de cunoaștere a trecutului și a prezentului și ca factor de consolidare a societății. A trezit un viu interes discutarea atitudinii tinerilor față de moștenirea culturală.

Stagiul a continuat cu participarea la conferința științifică „Istorie și arheologie în spațiul românesc”, organizată de prof. univ. dr. Iulian ONCESCU, unde V. Ursu a prezentat comunicarea „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova între protejare și denigrare” și a moderat secțiunea de istorie contemporană.

În cadrul vizitei la Târgoviște V. Ursu a avut prilejul să fie prezentă, alături de prof. univ., dr. hab. Sergiu MUSTEAȚĂ și prof. univ., dr. hab. Silviu MILOIU, la evenimentul „Despre UNESCO în România: priorități internaționale și de etapă”. Aici a discutat și a urmărit comunicările dnei Marlen ȘERBAN, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a reprezentanților instituțiilor de învățământ și a societății civile în realizarea obiectivelor UNESCO în Târgoviște.

Stagiul la Târgoviște a fost un bun prilej de a cunoaște câteva monumente de istorie și cultură: Mănăstirea Dealu și Curtea Domnească, care reprezintă valoroase capodopere ale patrimoniului cultural românesc.

Vizita în România a finalizat cu o deplasare la București și participarea la Salonul Internațional de carte BOOKFEST 2024.

Loading