Absolvent al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, autor a versurilor Imnului Studențesc al Universității, poetul-academician Ion HADÂRCĂ s-a învrednicit astăzi, 22 mai 2024, de titlul onorific de Doctor Honoris Causa acordat de către Senatul Universității, acest fapt reprezentând o onoare pentru întreaga comunitate academică.
Personalitate de referință din spațiul literar și cultural național, Ion HADÂRCĂ contribuie exponențial în promovarea valorilor educaționale, științifice și culturale.
În cadrul ceremoniei, prezentă la eveniment, dna Alexandra BARBĂNEAGRĂ, rector al UPSC, a reiterat contribuția lui Ion HADÂRCĂ în promovarea educației către generațiile în creștere și i-a adresat, cu onoare și gratitudine, sincere felicitări în numele întregii comunități academice a Universității.
Domnul Adrian GHICOV, conferențiar universitar, doctor habilitat, Șeful Catedrei de limba și literatura română, a dat citire discursului Laudatio: Ion HADÂRCĂ, poetul care tălmăcește lumii profeții. În context, autorul acestui Laudatio a prezentat dominantele vieții și activității lui Ion HADÂRCĂ, accentuând polifonia creației sale și precizând că, prin această recunoaștere, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău integrează, simptomatic și definitoriu, în comunitatea sa una dintre cele mai valoroase personalități ale vieții literare, culturale și științifice în postmodernitate.
În continuarea evenimentului, în „Lectio Magistralis: Aievea în decalogus”, Ion HADÂRCĂ, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, poet, publicist, traducător, a mulțumit comunității academice a UPSC pentru apreciere și pentru înaltul titlu onorific acordat, a povestit prezenței crâmpeie din studenție și i-a îndemnat pe studenți să-și păstreze intacte valorile morale, întrucât acestea vor fi mereu la modă, pentru că reprezintă cel mai prețios tezaur apreciat oriunde-n lume.
Au urmat mesaje de felicitare: Ion TIGHINEANU, academician, președinte al Academiei de Științe din Moldova, membru de onoare al Academiei Române; Teo CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, poet și traducător; Mihai CIMPOI, academician al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, ex-președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”; Arcadie SUCEVEANU, poet, eseist, traducător, ex-președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova; Iulian FILIP, poet, scriitor, dramaturg și folclorist român din Republica Moldova, doctor în filologie; Aurelian SILVESTRU, scriitor, psiholog, publicist și pedagog român din R. Moldova.
La ședința festivă a Senatului, au participat și membrii Comisiei Senatului UPSC privind conferirea titlului de „Doctor Honoris Causa” domnului Ion HADÂRCĂ: Președinte: Alexandra BARBĂNEAGRĂ, conf. univ, dr, rector UPSC, conf. univ. dr. Gabriella TOPOR, decan Facultatea de Filologie și Istorie; conf. univ. dr. hab. Adrian GHICOV, șeful CLLR Facultatea de Filologie și Istorie; conf. univ. Olga BOZ, prodecan Facultatea de Filologie și Istorie; conf. univ. dr. Aliona ZGARDAN, CLLR Facultatea de Filologie și Istorie; Prof. univ. dr. hab univ. Alexandru BURLACU, CLLR Facultatea de Filologie și Istorie; conf. univ. dr. Vlad CARAMAN, CLLR Facultatea de Filologie și Istorie; Ecaterina SCHERLET, directorul Bibliotecii Științifice Universitare.
Festivitatea s-a încheiat cu rezonanțe literar-artistice din creația poetului Ion HADÂRCĂ, în interpretarea actorilor Teatrului Național ,,Mihai Eminescu” din Chișinău (Olga TRIBOI, Ana BUNESCU-LEANCĂ, instrumentiștii orchestrei) și cu o ilustrare inter-/transdisiplinară a textului „Sonet în urcuș”, realizată de către studenții Facultății de Filologie și Istorie și de către Clubul de Dans „Codreanca”, prin coordonarea Catedrei de limba și litaratura română. Maestru în artă Aliona TRIBOI a cântat și a inspirat publicul prin vibrația poetică a piesei „O, Liberatate, sfântă Libertate”, confirmând genericul evenimentului prin ideea lui Ion HADÂRCĂ precum că „Libertatea este degetul arătător de la mâna lui Dumnezeu”.