Studente ale Facultății de Arte Plastice și Design, în vizită de studiu în Varșovia, Polonia

Pentru că arta nu cunoaște granițe și pentru că UPSC are stabilite, la nivel internațional, numeroase parteneriate cu instituții de învățământ superior, deseori, pentru schimbul de experiențe și promovarea bunelor practici din domeniu, studenți și cadre didactice efectuează vizite de studiu și întrevederi cu omologii lor din străinătate.

Astfel, recent, în luna aprilie 2024, studentele Facultății de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au efectuat o vizită de studiu în Polonia. Adriana Gușan și Sofia Circova, au fost selectate în proiectul Study Tours to Poland, finanțat de programul Polish-American Freedom Foundation și implementat de Leaders of Change Foundation și Borussia Foundation. Împreună cu alți participanți din Moldova și Ucraina, fetele au vizitat orașul Varșovia, capitala Poloniei.

Scopul vizitei de studiu pentru studenți a fost de a descoperi diverse aspecte ale vieții în Polonia, de a afla cum lucrează despre sectorul neguvernamental și toate formele de angajament și activism civic, precum și de a analiza experiența modernizării comunităților locale și evoluției Poloniei în cadrul Uniunii Europene. Vizita de studiu a durat 10 zile, timp în care, participanții au vizitat locuri memorabile a orașului Varșoviei, au făcut cunoștința cu istoria Poloniei, cultura modernă, obiceiurile și arta.

La finalul vizitei, studentele au rămas impresionate de frumusețea Poloniei, de diversitatea instituțiilor care activează în Polonia, dar și de căldura oamenilor și ospitalitatea acestora:

„Programul Study Tours to Poland, mi-a oferit posibilitatea de a vizita pentru prima dată capitala Poloniei – Varșovia, această călătorie a fost extrem de deosebită și informativă. Pe lângă faptul că am avut ocazia să vizitez străzile frumoase din Varșovia și am vizitat orașul vechi și cel nou, am învățat multe despre ONG-urile poloneze: cum funcționează, ce fac și de ce există. Aceștia ne-au împărtășit experiențe foarte utile, pe care am putea foarte bine să le implementăm la noi acasă, în Republica Moldova.”, afirmă studenta Sofia Circova, studentă licență, Animație, anul II.

„Datorită Study Tours to Poland am înțeles câte lucruri mai avem de făcut, de schimbat în societatea noastră și în țara noastră, am făcut cunoștință cu tineri ambițioși din Republica Moldova și din Ucraina cu care sper că o să ținem legătura și o să colaborăm în viitor.”, afirmă Adriana Gușan, studentă master, Design Grafic, anul I.

Loading