Cu ocazia Zilei Francofoniei, evenimente desfășurate la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UPSC

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, ediția 2024, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Catedra de Filologie Romanică și Germanică  a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au organizat, în perioada 18 – 20 martie, un șir de evenimente dedicate Francofoniei și farmecului limbii franceze.

În data de 18 martie 2024, a fost dat startul celebrării Zilei Francofoniei cu evenimentul care a purtat genericul „Moi, francophone” (Eu, francofon), scopul căruia a fost de a marca diversitatea culturală a spațiului francofon cât și păstrarea acestei pluralități care constituie o provocare astăzi. În cadrul evenimentului au fost demonstrate valorile comune ale Francofoniei pe care este important să le apărăm și să le promovăm.

Studenții Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UPSC și-au pus în lucru creativitatea, ingeniozitatea și talentul și desigur, cunoștințele acumulate pentru a reprezenta țările francofone precum Vietnam, Egipt, Guineea, Maroc, Moldova.

La eveniment, au fost prezenți, dna Claudia Visan, șefa Biroului Național AUF Moldova, șefa catedrei dna Anastasia Sava, lectorul francez d. Hugo Poteloin,  membrii juriului dna Maria Guzun, dna Angela Copacinschi, dna Cristina Chifa, masterandă an.I. care au apreciat înalt prestația echipelor prezentate :

Astfel, pe Locul 1 s-a clasat echipa Moldova, pe Locul 2 – Guineea, Locul 3 – Egipt și Maroc, Locul 4 – Vietnam.

În data de 19 martie  programul activităților francofone organizate de Catedra de Filologie Romanică și Germanică a continuat cu un atelier de scriere creativă „Spune-mi zece cuvinte”, un concurs de creație literară și artistică deschis tuturor studenților francofoni!

Cele Zece Cuvinte ale ediției din 2024 sunt legate de Jocurile Olimpice și Paraolimpice care vor avea loc la Paris în această vară și își propun să ilustreze dragostea sau dezamăgirea sportului, teama de eșec și gustul victoriei.

Studenții Facultății de Limbi și Literaturi Străine au participat activ, au creat în limba franceză și demonstrând că sunt cei mai buni!

Lectorul francez dl Hugo Poteloin a organizat și s-a implicat activ în moderarea activității!       

Iar data de 20 martie a culminat cu un eveniment științific, Concursul „Cercetarea mea în 180 de secunde”, moderat de către Ana Bulat-Guzun,

Scopul Concursului a fost de a provoca studenții anului IV specialitatea limba franceză și engleză/italiană de a prezenta rezultatele tezei lor de licență în 180 secunde punând accentul pe vulgarizarea  subiectului pentru a fi accesibil publicului larg .

La eveniment, au fost prezenți: dna Diana Antoci, dr. prof. univ., Prorector pentru activitatea științifică, Anastasia Sava, șef catedră cât și profesori, studenți ai Facultății Limbi și Literaturi Străine.

Membrii juriului Hugo Poteloin, Nathalie Celpan-Patic, Diana Donoagă au apreciat înalt prestațiile studenților și au dat următorul clasament:

  • Locul I –  Cătălina Petco
  • Locul II – Nadejda Tofan
  • Locul III – Paulina Bouros

Cunoașterea limbii franceze constituie un avantaj care oferă numeroase oportunități, în special pentru studiile superioare. La fel, cunoașterea limbii franceze constituie un avantaj pentru angajarea în câmpul muncii, pe piața locală sau cea internațională, sau pentru a face o carieră într-o companie internațională. La Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, predarea limbii franceze se desfășoară la nivel avansat, cu predarea și de către profesori vorbitori nativi de limbă franceză ceea ce determină studenții să fie și mai interesați de cunoaștearea și practicarea limbii  și culturii franceze.

Loading