În data de 23 martie 2024, Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a organizat „ZIUA UȘILOR DESCHISE”, fiind onorată să găzduiască 250 de elevi și 60 cadre didactice din peste 25 instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova.
În cadrul acestui eveniment, a fost organizată OLIMPIADA INSTITUȚIONALĂ REPUBLICANĂ la disciplinele Arta plastică și Educație tehnologică, clasele V-XII, dar și o serie de treninguri pentru profesori și masterclass-uri pentru elevi.
Facultatea de Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” a fost încântată să-i aibă drept oaspeți pe elevii și profesorii din instituțiile preuniversitare, licee și colegii cu profil artistic, școli de arte și centre de creație din Chișinău și din toate regiunile Republicii Moldova. Printre acestea se numără:
- Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”;
- Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”;
- Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”;
- Școala de arte „Valeriu Poleacov”;
- Centrul de Excelență în Construcții;
- Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”;
- Liceul Teoretic „Orizont”;
- Școala de Arte „Alexei Stârcea”;
- Liceul Teoretic „N. V. Gogol” din Bălți;
- Liceul Teoretic „Mihai Stratulat”, Boșcana, Criuleni;
- Școala de Arte pentru copii „Petru și Ion Teodorovici”, Leova;
- Școala de Arte Plastice copii, Cahul;
- Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Bălți;
- Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Ungheni;
- Școala de Arte, Basarabeasca;
- Școala de Arte Ceadîr-Lunga, Găgăuzia;
- Școala de Arte „Eugen Doga”, Strășeni;
- Școala de Arte, Briceni;
- Școala de Arte, Vulcănești; etc.
În cadrul evenimentului „Ziua Ușilor Deschise”, elevii și profesorii au făcut cunoștință cu sala expozițională a facultății, lucrările expuse pe holuri ale studenților, sălile de curs, atelierele dotate cu echipament performant și cu laboratorul „Profesiile Viitorului” dedicat programelor de studii Animație și Game Design.
În cadrul Olimpiadei la Arta plastică, elevii au elaborat lucrări la subiectul Natura statică în diverse mijloace de expresie și la Educația tehnologică a fost propus Compoziția decorativă tehnici mixte. Elevii s-au încadrat activ în procesul de creație, demonstrând disciplină, ingeniozitate și agerime.
În același timp, profesorii facultății au organizat Trainingul pentru cadrele didactice cu genericul: „Inteligența Artificială (AI) în procesul de instruire artistică” – Tatiana Lagaeva, Alexandru Ermurache;
Și masterclass-uri pentru elevii și profesori:
- Pictură: „Natura statică” Alavațchi Alexandru;
- Grafică: „Tehnici netraditionale de gravură” Castravăț Andrei;
- Pictură: „Tehnici moderne în artă, acuarelă” Rusu Valentin;
- Design textil: „Serigrafia în textilele pentru vestimentație” Reabenchi Eugen;
- Caligrafie: „Tehnici caligrafice în alfabetul latin” Herța Valeriu;
- Ceramica: „Designul pandantivului în ceramica artistică” Șugjda Svetlana;
- Sculptură: Ion Zderciuc;
- Prelucrarea artistică a pielii: „Marochinărie” Prangache Liuba;
- Bijuterii textile: „Designul bijuteriilor textile” Ajder Ecaterina.
26 de studenți voluntari ai Facultății de Arte Plastice și Design, care au participat la organizarea evenimentului, au prezentat expozițiile din facultate, atelierele și au consultat elevii privind procesul de studii în facultate. Pentru implicare activă în organizarea acestui eveniment frumos, administrația Universității adresează felicitări și recunoștință tuturor, atât organizatorilor, cât și participanților. Sincere mulțumiri dnei decan, profeosr universitar Ana SIMAC, pentru dedicație și entuziasm.