UPSC, la Festivalul de gastronomie și culturi francofone organizat de BN AUF-Moldova

În data de 7 martie curent, studenți francofoni ai Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chișinău au avut ocazia de a participa la marele Festival de gastronomie și culturi francofone, organizat de către Biroul Național AUF-Moldova, la Orheiul Vechi, pentru a da startul activităților dedicate Zilelor francofoniei, sărbătorite anual în luna martie.

Peste 80 de studenți, profesori și elevi francofoni din 11 țări s-au adunat într-un cadru convivial și prietenos pentru a sărbători limba franceză și diversitatea culturilor francofone.

Îmbinând cultura și gastronomia țărilor francofone, Festivalul a oferit ateliere de pregătire a mâncărurilor tradiționale, degustări, demonstrații culinare, însoțite de dansuri și cântece populare din țările reprezentate.

Unsprezece echipe de studenți inspirați și creativi au prezentat cultura și gastronomia fiecărei țări participante: Algeria, Brazilia, Camerun, Congo, Franța, India, Madagascar, Maroc, Moldova, Tunisia și Turcia.

Printre invitații de onoare au fost prezenți:
– Domnul Mohamed KETATA – Directorul Regional al AUF ECO
– Doamna Maria NEAGU – Ataşat de Cooperare la Ambasada Franţei în Republica Moldova
– Domnul Pierre PORRU – Reprezentant al Ambasadei Regatului Belgiei în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat sub auspiciile celei de-a 30-a aniversări a Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est.

Directoarea BN AUF-Moldova, doamna Claudia VIȘAN, a menționat că evenimentul și-a propus să adune studenți francofoni de diferite naționalități, care studiază în universitățile moldovenești membre ale AUF, pentru a evidenția gastronomia și cultura țărilor francofone într-o atmosferă prietenoasă.

Studenții UPSC (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine), Marina Zbîrnea (Master, anul I, Didactica limbii franceze și strategii de comunicare), Cornelia Sîrbu (Licență, anul III , specialitatea engleză/franceză) și Maria Gliga (Licență, anul II, specialitatea engleză/franceză), împreună cu colegii lor de la USARB, îndrumați de către responsabila de proiecte francofone din cadrul SRIMP, au reprezentat Republica Moldova, demonstrând prepararea sarmalelor, plăcintelor și a biscuiților tradiționali cu vișină „Cornulețe”, cântând cântece populare și dansând „Hora” moldovenească.

Mulțumiri alese BN AUF-Moldova, în persoana Responsabilei Biroului, Doamna Claudia Vișan, pentru organizarea grandioasă și impecabilă a primei ediții a Festivalului de gastronomie și culturi francofone. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost onorată prin invitația studenților săi de a participa la acest eveniment multicultural frumos.

Loading