
Facultatea de Filologie și Istorie consemnează cu mândrie că studenții facultății îi poartă numele prin lume cu demnitate și onoare. Recent, două dintre cele mai bune studente, Cozari Anna, anul IV, programul de studii Limba și literatura română și limba engleză și Caledji Anastasia, anul III, programul de studii Limba și literatura rusă și limba engleză, au revenit din stagiile de mobilitate academică Erasmus+, desfășurate la Universitatea de Vest din Timișoara, România și la Universitatea din Nis, Serbia.
Bursele Erasmus+ au oferit studentelor oportunitatea de a studia câte un semestru din anul de studii 2023-2024 în aceste centre universitare, contribuind astfel la diversificarea experiențelor educaționale și la integrarea în comunitatea academică europeană.

Cozari Ana susține că „stagiul de mobilitate este o oportunitate minunată pentru a cunoaște ceva nou și diferit și pentru îmbogățirea cu resurse culturale insolite și intelectuale vaste. Astfel, universitatea (UVT) care mi-a găzduit mobilitatea mi-a oferit cea mai frumoasă experiență: studii de calitate într-o ambianță plăcută, înconjurată de colegi binevoitori și altruiști și cadre didactice cu renume mondial. Timișoara mi-a oferit mai multă hrană culturală și spirituală decât mi-am propus să obțin în cadrul acestei mobilități, încât am putut să mă bucur de expoziția lucrărilor marelui sculptor, intitulată omonim: „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată de Consiliul Județean Timiș, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, cât și de alte expoziții permanente sau temporare din oraș. De o frumusețe deosebită, Catedrala Mitropolitană din Timișoara îmi vă rămâne mereu în minte drept unul dintre cele mai frumoase lăcașe ortodoxe”.
Paralel cu activitățile didactice, studentele au descoperit culturi și tradiții, au făcut schimb de bune practici cu colegii lor și au creat și construit relații umane. „I got to know the traditions and culture of the Serbian people, which was very interesting and valuable for me. We visited most of the local attractions in the city of Nis. I saw and felt the folk spirit of Serbian culture. Moreover, these kinds of meetings provided an opportunity to exchange knowledge and experiences, ultimately enhancing my professional growth”, spune Anastasia. Ambele studente încurajează aceste experiențe susținând că acestea contribuie la formarea unei comunități academice mai bogate și la pregătirea studenților pentru provocările dintr-o lume tot mai interconectată, așa cum susține și Anastasia „I would highly recommend colleagues to consider Serbia as a destination for their mobility experience. The chance to work alongside passionate professionals and engage with enthusiastic students is truly invaluable”.
Facultatea de Filologie și Istorie își exprimă gratitudinea și recunoștința Secției de Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, a UPSC pentru angajamentul uman și profesional în oferirea și susținerea stagiilor de mobilitate academică.





