Atelierul de discuții tematice cu genericul „Holocaust – memorie și lecții de viață”

Facultatea de Istorie și Filologie a UPSC, în colaborarea cu Biblioteca științifică a UPSC, a realizat atelierul de discuții tematice cu genericul „Holocaust – memorie și lecții de viață”, la care au participat studenții de la facultățile: Filologie și Istorie și Științe ale Educației. Tratarea problemei Holocaustului este și una din activitățile subproiectului universitar „Probleme controversate ale trecutului și prezentului în programele de istorie și educație pentru societate”. Evenimentul s-a desfășurat vineri, în data de 9 februarie 2024.

Discursul științific a fost ținut de dr. conf. univ. Larisa Noroc. Biblioteca științifică și-a adus concursul prin expoziția tematică dedicată problemei enunțate, care a fost prezentată de bibliotecarul principal Elizaveta Globa. Modalitatea de căutare a literaturii cu privire la subiect în repozitoriul universitar a fost explicată și prezentată de bibliotecarul principal Maria Emandei.

Mesajul central al activităţii a fost îndemnul la cunoaşterea istoriei Holocaustului şi menţinerea vie, activă, hotărâtă a determinării de prevenire şi condamnare a oricăror manifestări rasiste, antisemite şi xenophobe, accentuînd necesitatea întăriii solidarității şi promovarea compasiunii. Holocaustul reprezintă unul dintre cele mai cumplite genociduri din istoria umanităţii.

__________________

În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Loading