Echipa UPSC s-a clasat pe locul I la hackathonul „Nistru TruthBridge”

În perioada 26 – 27 ianuarie curent, în incinta Digital Park (Community Hall, mun. Chișinău, str. Mihai Viteazul 15A) s-a desfășurat hackathonul „Nistru TruthBridge” organizat de Transparency International-Moldova cu susținerea proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii, implementat de OHCHR, PNUD și UN Women care a avut drept scop întrunirea programatorilor pentru crearea și dezvoltarea instrumentelor digitale de prevenire și combatere a dezinformării și a discursurilor instigatoare la ură.

Timp de două zile, peste 50 de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului au lucrat intens pentru identificarea instrumentelor digitale care permit descoperirea și contracararea dezinformării în timp real, înainte ca aceasta să se răspândească prea mult în spațiul public.

Participanții la hackathon au testat, experimentat și transformat conceptele sale de soluții inovative în prototipuri funcționale, asistați de mentori din Republica Moldova, România și Georgia, profesioniști în domeniul vizualizării datelor din mediul online, experți media și analiști în domeniul prevenirii și combaterii dezinformării, specialiști în IT și dezvoltarea de aplicații.

În cadrul hackathonului, Universitatrea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost reprezentată de echipa „Providence Lab”, în componența: Dumitru Andoni, Nicu Eni, Elena Gaigău – studenți la programul de studii de licență Informatica, facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale și Vladimir Andoni – student la programul de studii de licență Game Design, facultatea de Arte Plastice și Design fiind ghidați de Angela Globa, doctor, conferențiar universitar, prorector pentru digitalizare, comunicare, imagine și relații cu partenerii sociali, care s-a clasat pe locul I fiindu-le acordat un grant în valoare de circa 5500 $ pentru dezvoltarea prototipului prezentat. În acest sens, echipa va fi consultată și ghidată de Transparency International-Moldova și PNUD, iar de proiectul final vor beneficia atât utilizatorii rețelelor sociale, cât și jurnaliștii, rețelele de fact-checking etc.

Echipa „Providence Lab” a elaborat o extensie „FakeHunter” care are drept scop furnizarea unei soluții rapide și accesibile pentru identificarea știrilor false și combaterea dezinformării în mediul online. „FakeHunter” are potențialul de a influența pozitiv comunitățile online, contribuind la creșterea gradului de informare, la reducerea răspândirii știrilor false și la promovarea unui mediu digital mai sigur și mai transparent.

„Caracteristicile – cheie a produsului elaborat sunt axate pe analiza avansată a conținutului prin utilizarea tehnologiei NLP și a algoritmilor de analiză textuală pentru a evalua conținutul știrilor și a identifica frazele ambigue sau potențial manipulate. În același timp, propunem o interfață simplă, care permite utilizatorilor să introducă link-uri sau texte, primind o evaluare instantanee a credibilității informațiilor furnizate.” – a relatat Dumitru Andoni, membrul echipei „Providence Lab”.

„Ne-am propus să avem o monitorizare social-media prin integrarea cu principalele rețele sociale pentru a evalua modul în care știrile sunt distribuite și comentate, furnizând o perspectivă mai amplă asupra impactului lor social. De asemenea, produsul oferă feedback utilizatorilor prin raportarea știrilor suspecte însoțite de unele explicații clare și concise privind motivele pentru care o știre este clasificată ca falsă sau autentică, sprijinind educația utilizatorilor în analiza critică a informațiilor.” – a subliniat Nicu Eni, membru al echipei „Providence Lab”.

Elena Gaidău, membră a echipei „Providence Lab”, a menționat că „Dezinformarea poate contribui la creșterea polarizării și a conflictelor în comunități, afectând coeziunea socială. Acest instrument va ajuta utilizatorii de Internet să filtreze corect informațiile și va contribui la combaterea dezinformării fiind destinat publicului larg.”

„Hackatonul a avut scopul de a aduna idei de instrumente digitale de prevenire și combatere a dezinformării. Am avut 11 echipe cu idei foarte bune, dar în final au ajuns doar trei. Echipa UPSC, „Providence Lab” a transpus o idee simplă, pornind de la alfabetizarea media a bunicăi Zina. Prin exemplul lor, au vrut să scoată în evidență că rețelele sociale sunt și un sol fertil de dezinformare. Vrem ca de la acest concept să se ajungă la un instrument de detoxifiere a spațiului informațional.” – a menționat Lilia Zaharia, Directoare Executivă la Transparency International – Moldova.            Sincere felicitări echipei „Providence Lab”, organizatorilor hackathonului, finanțatorilor și tuturor celor care sprijină combaterea dezinformării publicului contribuind direct la crearea unei societăți prospere și corect informate!

Loading