Ziua Națională a Culturii

În data de15 ianuarie, pe ambele maluri ale Prutului, este sărbătorită Ziua Națională a Culturii, care este și ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.

În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii naționale, care e legată de numele unor personalităţi marcante. În Republica Moldova, 15 ianuarie (data nașterii marelui poet M. Eminescu) este Ziua Naţională a Culturii începând cu anul 2012, hotărârea Parlamentului în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial la 11.05.2012. Astfel, oficial, Ziua Națională a Culturii în R. Moldova e sărbătorită din 2013.

Curiozități despre Eminescu:

  • Universalitatea operei poetice a lui Eminescu a fost recunoscută şi de UNESCO. Anul 1989 a fost declarat de UNESCO „Anul internaţional Eminescu”.
  • La poemul „Luceafărul”, marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3 mii de modificări.
  • Cu „Luceafărul”, Eminescu a intrat, în 2009, în Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor). Cu cele 98 de strofe, „Luceafărul” a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.
  • Versurile lui Eminescu au fost citite pe întreg mapamondul. Opera lui Eminescu a fost tradusă în peste 60 de limbi de pe toate continentele.
  • Eminescu a scris versuri până în ultimele momente de viață. Ultimele sale poezii „Viaţa” și „Stele în cer” au fost scrise pe o hârtie, găsită în buzunarul hainei purtate în ultimele zile de viață.
  • NASA a numit cu numele lui Eminescu un crater cu un diametru de 125 de kilometri de pe planeta Mercur.
  • În catalogul planetelor mici („Minor Planet Names – alphabetical list”) printre cele 233.943 de planete din Univers, care poartă un nume, la poziția 9.495 se află şi Planeta Eminescu.

„Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații!” (Mihai Eminescu)

Loading