De Ziua Națională a Culturii, UPSC, la Conferința Literar-Științifică Națională „Literatura, dosar al existenței”

De Ziua Națională a Culturii și cea a nașterii poetului român Mihai Eminescu, membrii Catedrei de limba și literatura română, la invitația IPLT „Ion Luca Caragiale” din raionul Orhei, au organizat și participat la Conferința Literar-Științifică Națională „Literatura, dosar al existenței”.

Activitatea a fost la cea de-a doua ediție și a pus în valoare, prin efortul intelectual și creativ al echipei administrative și didactice a eminentului liceu-gazdă, parteneriatul strategic dintre trei entități importante în organizarea educației lingvistice și literar-artistice: IPLT „Ion Luca Caragiale”, Direcția Generală Educație Orhei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Evenimentul i-a avut ca protagoniști pe elevii(potențiali studenți ai facultății noastre) și pe profesorii de limba și literatura română din Republica Moldova(absolvenții facultății noastre), întru-un cadru motivațional al lecturilor valoroase din literatura română și universală.

Produsele de concurs – referate, eseuri, articole științifice la temă, prezentate în format digital, au vizat competența literar-lectorală și cea comunicativ-lingvistică.

Temele predilecte la care au apelat cei 26 de elevi și 16 cadre didactice au abordat evoluția literaturii de la mit la postmodernitate, valențe artistice ale verdelui ca simbol în literatură, lectura ca poartă de acces către cultură și civilizație, destinul cărții tipărite în era digitalizării și conceptul cunoașterii de sine prin lumina cărții.

Cea de-a treia ediție va integra în lucrările acestei conferințe și studenții de la programele Catedrei de limba și literatura română, deziderat prin care va fi realizată ideea campaniei zilnice pentru convingerea absolvenților de liceu să urmeze cariera pedagogică și filologică.

Loading