Lansarea subproiectului EDUPERFORMANCE, finanțat de Banca Mondială, în cadrul UPSC

La 14 decembrie 2023, în cadrul Universității a avut loc lansarea subproiectului Consolidarea educației în cariera didactică pentru  performanța profesională (EDUPEERFORMANCE) câștigat de UPSC în cea de-a 2-a rundă de granturi din cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” finanțat de Banca Mondială.

Obiectivul general al subproiectului este îmbunătățirea programelor și a condițiilor de formare ale viitorilor pedagogi pentru performanța profesională și o mai bună inserție pe piața muncii.

Finanțarea totală a grantului este de 1 mln 179 868 Euro. Sumă care va fi îndreptată spre:

  • creșterea capacităților instituționale de educație și cercetare prin asigurarea unui mediu propice inovației, creativității și excelenței academice;
  • actualizarea continuă a programelor de studii în acord cu solicitările pieței muncii;
  • dezvoltarea ecosistemului educațional digital în cadrul universității;
  • consolidarea parteneriatelor întru sporirea vizibilității și atractivității profesiei de pedagog.

La eveniment, au participat: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova, secretar de stat, Adriana Cazacu, rectorul Universității, Alexandra Barbăneagră, reprezentanții Băncii Mondiale, cadre didactice și studenți.

Ministrul Dan Perciun, în cadrul evenimentului, a menționat „Pedagogia va deveni o prioritate pentru țara noastră și vom investi mai mult în acest domeniu”. A menționat cele mai importante rezultate pe care le-a înregistrat MEC pentru a crește atractivitatea profesiei; a mări bursele la studenții de la pedagogie, dar și salariile profesorilor cu 15%, a îndemnizațiilor studenților la angajare, investiții în dotarea blocurilor de studii și a căminelor etc.

În mod special ministrul s-a referit la investițiile financiare atribuite de MEC UPSC atât pe parcursul acestui an, dar și ce se proiectează a investi în următorii ani: alocarea surselor financiare pentru reparația căminului 4, str. Suceava 154/1  – 4 470 000 lei, căminul 5, str. Sucevița – circa 2 mil euro pentru reconstrucția căminului în tip apartamente etc.

În cadrul evenimentului, studenții și profesorii prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări Domnului ministru și să primească răspunsuri. Aceștia au fost interesați de utilizarea corectă a inteligenței artificiale în procesul didactic, incluziunea școlară a copiilor vulnerabili, modalitățile de îmbunătățire a stagiilor de practică, aspecte ce țin de lipsa profesorilor etc.

Loading