Libertatea cititorului sau ce a dorit să spună autorul?

La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova (AGIRoMd), pe data de 2 decembrie 2023, conferențiarul universitar, doctorul habilitat Ghicov Adrian, șeful Catedrei de limba și literatura română a Facultății de Filologie și Istorie a UPSC, a moderat Atelierul cu idei creative pentru profesorii din învățământul general al Republicii Moldova și din cel preuniversitar al României, cu genericul „Libertatea cititorului sau ce a dorit să spună autorul?”.

În contextul formării, cei prezenți (peste 600 de cadre didactice), au beneficiat de consultanța expertă a domnului Ghicov Adrian în raport cu cele mai noi direcții de cercetare și aplicare la clasă a conceptelor din câmpul formativ al competenței de lectură, care, în școala postmodernă, implică noi valențe științifice și metodologice.

Evenimentul s-a produs în cadrul Școlii de toamnă-iarnă a cadrelor didactice și a antrenat experiențele practice ilustrative ale profesorilor de performanță – parteneri educaționali ai Catedrei de limba și literatura română – Angela Ojog, Sergiu Orehovschi, Marta Friptu, Elizaveta Iovu – Macari, Natalia Moglan.

Concluziile valorice la care au ajuns participanții atelierului vizează plasarea accentului în procesul comprehensiunii literare pe a doua componentă a diadei „autor-cititor”. Dezvoltarea problemei interpretării operei literare în abordarea educațională postmodernă pe linia științifică și metodologică: valoarea / libertatea cititorului în raport cu valoarea autorului și față în față cu valoarea textului prin dialogism, polifonie, puncte de vedere, intertextualitate în abordarea operei literare ca text.

Cei prezenți au exprimat dorința de permanentizare a astfel de formări, care sunt o reală sursă de dialog și dezvoltare profesională.

CULEGEM DE UNDE SEMĂNĂM!

  • Evenimentul a fost înregistrat video și poate fi vizionat aici.

Loading