Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău marchează Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare

Într-o ceremonie solemnă, desfășurată în Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) a sărbătorit Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Evenimentul, organizat în ajunul zilei oficiale, a avut loc în data de 9 noiembrie 2023 și a reunit distinși oaspeți, cadre științifico-didactice universitare, cercetători științifici și studenți.

Printre invitații de onoare s-au numărat Doamna Svetlana Cojocaru, Președinte interimar al Academiei de Științe a Moldovei, Doamna Liliana Condraticova, Secretar general al Academiei de Științe a Moldovei, Doamna Nelly Postovanu, consultant principal al Direcției proiectelor de cercetare, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.

În cuvântul său de deschidere, Doamna Alexandra Barbăneagră, Rectorul UPSC a subliniat importanța cercetării și educației, precum și mândria de a găzdui o comunitate dedicată de cercetători și studenți pasionați. „Universitatea noastră este un centru al cunoașterii, iar cercetarea este o componentă esențială a misiunii noastre academice”, a declarat Doamna Rector a UPSC.

Doamna Svetlana Cojocaru, Președintele interimar al Academiei de Științe a Moldovei a adus un omagiu cercetătorilor universității, evidențiind caracterul prodigios al parteneriatelor în cadrul proiectelor științifice dintre universitate și instituțiile din alte țări.

În discursul său, Doamna Nelly Postovanu, consultantul principal al Direcției Proiectelor de Cercetare, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, a felicitat cercetătorii pentru contribuția lor la cunoașterea umanității și la dezvoltarea soluțiilor pentru provocările globale.

Rezultatele cercetărilor desfășurate în perioada 2022–2023 ale cele opt facultăți ale UPSC – Psihologie și Psihopedagogie Specială; Științe ale Educației; Limbi și Literaturi Străine; Geografie; Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale; Filologie și Istorie; Biologie și Chimie; Arte Plastice și Design la fel ca si ale Institutului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic al UPSC și Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” au fost prezentate în cadrul evenimentului.

În final, au fost acordate diplome de onoare cadrelor științifico-didactice pentru rezultatele valoroase obținute în diverse domenii științifice, precum și diplome de merit pentru tinerii cercetători – studenți.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, în Sala evenimentului a fost deschisă Expoziția de carte intitulată „Știința pentru pace și dezvoltare” / „Patrimoniul Științific al Universității”. Organizarea expoziției a fost coordonată de Biblioteca Științifică a UPSC. În cadrul evenimentului, au fost expuse și lucrările remarcabile ale artiștilor plastici de la Facultatea de Arte Plastice și Design a UPSC.

Secția Managementul cercetării, dezvoltării și inovării a fost responsabilă de organizarea ședinței solemne.

Direcția Tehnologii Informaționale a UPSC a furnizat suportul tehnic pentru desfășurarea cu succes a evenimentului.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” reafirmă astfel angajamentul său față de excelența academică și contribuția la progresul științific și tehnologic, în concordanță cu valorile durabile ale societății.

Loading