La mulți ani, dragă Limbă Română!

Limba Română este elementul culturii și spiritualității noastre și rămâne simbolul identitar care ne unește, indiferent de locul în care trăim. Am cunoscut alte țări, am însușit alte limbi, dar numai în limba noastră cea română simțim cum ne mângâie dorul.

31 august – Ziua Limbii Române, această zi semnificativă ne unește prin cuget și simțire, oriunde ne-am afla. În această zi ne plecăm pios capul în fața tuturor celor care trudesc de zori ca s-o șlefuiască, asemeni unui diamant, pentru a reda deplina-i strălucire.

Limba Română este cartea de noblețe a fiecărui dintre noi. Îndemnul de a păstra cu sfințenie, de a prețui cu demnitate limba maternă și a o lăsa moștenire generațiilor următoare a devenit un slogan al acestei zile. Cel mai mult ce ne dorim este, ca prin efort comun, să ajungem să ne mândrim că vorbim, simțim și gândim românește.

Să vorbim, să scriem și să simțim românește!

LA MULȚI ANI, DRAGĂ LIMBĂ ROMÂNĂ!

Să dăinui mereu și să rămâi de-a pururi aici, la tine acasă!

___________________

Curiozităţi ale limbii române pe care le regăsim și în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX):

  • Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este „abracadabranta” (14 litere) şi înseamnă cu totul neobișnuit, cudat, bizar, uluitor, încâlcit.
  • Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane: „înspre”.
  • „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dicționarul explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definiții ale cuvintelor ce încep cu litera „C”.
  • Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: „angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.
  • Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit: „kitsch” (termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust). 
  • „Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
  • Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul „om” – „oameni” (4 litere)
  • Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n): amenomanie, care înseamnă delir cu dispoziţie veselă.   
  • Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
  • Cel mai lung cuvânt din DEX este tot un termen medical: „electroglotospectrografie” (25 de litere).
  • Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, care datează din anul 1521.

Loading