Mobilități academice de predare și formare la Universitatea Valahia din Târgoviște

În perioada 22-26 mai 2023, Doamna conf. univ., dr. Larisa NOROC, șef Catedră Istorie și Științe Sociale (Facultatea Filologie și Istorie) și specialist principal, responsabil Erasmus+ în cadrul Secției Relații Internaționale și Managementul Proiectelor Olesea GANGAN au realizat mobilități de predare și formare la Universitatea Valahia din Târgoviște, România.

În cadrul întrevederilor cu studenții și colegii de la Departamentul de Istorie, din cadrul Facultății de Științe Umaniste, Doamna conf.univ., dr. Larisa Noroc a prezentat activitatea Catedrei pe care o conduce, dar a ținut și 8 ore de curs (Cultura Basarabiei în cadrul României întregite; Democratizarea RM. Probleme naționale și politica națională din RM; Regimuri politice și conflicte înghețate în spațiul postsovietic. Războiul de pe Nistru), prezentând o listă bibliografică amplă de publicații locale recente și a participat în calitate de expert în cadrul mesei rotunde cu prezența studentilor facultații cu tematica Istorie – prezent, trecut, viitor. 

În rezultatul acestei vizite urmează semnarea unui acord de colaborare a Caterderei Istorie și Științe Sociale (UPSC) și Departamentului de Istorie (UVT); stabilirea unui plan de acțiuni privind cooperarea în domeniul studiilor interdisciplinare în istorie; schimbul de studenți și cadre academice și non academice.

Vizita de formare a Doamnei Olesea GANGAN, specialist principal SRIMP, responsabil Erasmus+ a avut drept scop primar dezvoltarea continuă a internaționalizării în cadrul UPSC prin preluare de bune practici de funcționare a oficiilor de relații internaționale, elaborarea și actualizarea documentației interne și elaborarea rapoarteloe externe, lucrul cu candidații și beneficiarii burselor Erasmus, scrierea și gestionarea proiectelor Erasmus+ și Horizon Europe, funcționarea și aderarea la platforma Erasmus Dashboard și Erasmus without papers, extinderea acordului interinstituțional Erasmus+.

În cadrul vizitei, echipa UPSC a avut onoarea să participe la forumului-dialog KreativEU Erasmus Mobilities, in cadrul caruia studenții și cadrele academice si administrative ale UVT au beneficiat de o prezentare amplă despre posibilitățile de mobilități academice Erasmus+. În contextul forumului, reprezentanții UPSC au avut posibilitatea să cunoască reprezentanți ai administrației din cadrul a șase instituții din consorțiul KreativEU: Institutul Politehnic din Tomar (Portugalia), Academia de Studii Economice “D. A. Tsenov” (Bulgaria), Universitatea din Boemia de Sud (Republica Cehă), Universitatea din Camerino (Italia), Universitatea din Trnava (Slovacia) și Universitatea de Științe și Tehnologii Adana Alparslan Türkeş (Turcia) și să traseze un șir de obiective pentru viitoare cooperări.

Loading